Barion Pixel Mikor kell a cikluszavarral mindenképp orvoshoz fordulni? – Coloré

Mikor kell a cikluszavarral mindenképp orvoshoz fordulni?

2023. 02. 03.

A menstruációs zavart, pontosabban a havivérzés felborulását, megváltozását vagy abnormális jelenlétét számos tényező befolyásolhatja. A többi között egy-egy nagyobb stresszterhelés, betegség, hormonális változások, a szervezetet érő egyéb hatások, különböző vérzékenységet előidéző gyógyszerek szedése vagy éppen az életmód (egészségtelen táplálkozás, sportmentes élet) is hatással lehet rá. Bár néha mindössze egy rövid és könnyen elmúló zavarról van szó, sosem érdemes félvállról venni a menstruációs zavarokat. Természetesen nem kell egyből orvoshoz rohanni, de vannak bizonyos jelek, amelyekkel igenis vegyük mielőbb az irányt a nőgyógyászunk felé.

Ha túl gyakran jön meg

Ha 21 napnál korábban vagy gyakrabban jön meg a vérzésünk, az igencsak nagy aggodalomra adhat okot. Egyebek mellett gyulladás, nagyobb ciszta vagy daganat állhat a háttérben. De ettől függetlenül a hormonális problémák is előidézhetik. Érdemes teljes kivizsgálást kérni az orvosunktól, aki ultrahangon is ellenőrizheti a szaporítószervek egészségét. A gyakori vérzés emellett vérszegénységet idézhet elő, ezért fontos, hogy a vasat is pótoljuk a szervezetünkben, ha szükséges.

Ritka vérzés

A menstruáció kimaradása vagy késése szinte mindig a hormonháztartás felborulását vagy annak zavarát jelzi. Ebben az esetben nem történik meg a tüszőérés és a tüszőrepedés. Ez még önmagában nem jelent veszélyt, ugyanakkor azoknál, akik gyermeket szeretnének vállalni, nagy gondokat tud okozni ez a fajta cikluszavar. Szerencsére a tüszőrepedés hiánya gyógyszerekkel kezelhető.

Erős és bő vérzés

A vérzés és a fájdalom ugyan normális a menstruáció első két napjában, ám az átlagosnál nagyobb vérzés a szervezetünkben fellépő változásokra is utalhat. A többi között jóindulatú elváltozást, rosszindulatú daganatot, polipot, de méhnyálkahártya-túlburjánzást is jelezhet, ha ezt tapasztaljuk a menzeszünk során. Akinél már az első menstruációja óta jellemző az erős vérzés, valószínűleg véralvadási problémával áll szemben, a vérzés állagának megváltozása pedig arra is utalhat, hogy az ösztrogén nevű hormon szintje eltér a normálistól.

Fájdalmas menstruáció

Sajnos nagyon sok nő tapasztalja meg az erős görcsöket és az elviselhetetlen fájdalmat a menstruáció alatt. Ez az esetek nagy százalékában endometriózist jelezhet. Ennél a tünetnél mindenképpen keressük fel a nőgyógyászunkat, ugyanis hosszú távon meddőséggel, fájdalmas szexuális együttlétekkel társulhat a betegség, amelyet akár egy egyszerű műtéttel is orvosolni lehet.

Napjainkban a nőknek már több területen is helyt kell állniuk, ami sokszor olyan erős stresszhelyzetbe és felfokozott érzelmi állapotba képes hozni őket, ami már önmagában is könnyen felboríthatja a normális menstruációs ciklust. Az évről évre változó szépségideál miatti súlyingadozásról nem is beszélve, amelynek hosszú távú hatásai a termékenységre is rányomhatják a bélyegüket.

Borítókép forrása: Pexels