Bizonyosan mindenkinek megvan a számára legfinomabb mákos guba. Nem vagyunk ezzel másképp mi sem, úgyhogy most megmutatjuk azt a verziót, ami számunkra a legtökéletesebb!
Nem gyakran készült a családban édes főétel, hacsak anyukám nem vette elő a legjobb barátnőjétől kapott receptet, ami ténylegesen a legfinomabb mákos guba, amit valaha ettem! Mi évközben is fogyasztottuk, de a történetelem során sokáig elsősorban a karácsonyi és az újévi időszakban készítették. Ennek elsősorban a mák volt az oka, ugyanis a hiedelmek szerint az év elején fogyasztott mák szerencsét és pénzt hoz a házhoz. Eredetileg kelt tésztából készült, amit mára már felváltott a kifli, így egy kifejezetten gyorsan elkészíthető finomság.
Hozzávalók:
- 4 nagyobb kifli
- 3 evőkanál vaj
- 5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5-6 evőkanál cukor
- 20 dkg darált mák
Így készül a legfinomabb mákos guba:
Elsőként a kifliket nagyjából ujjnyi vastagra karikázom, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom. Eloszlatom rajta a vajat, és pár perc alatt zsemleszínűre pirítom a kifliket a sütőben.
Míg készül, a tejet felteszem melegedni, közben beleszórom a vaníliás cukrot és a kristálycukrot is. Kevergetve melegítem, ügyelve, hogy ne égjen le az alja. Ha forr, elzárom a lángot a tej alatt.
A kifliket egy nagy tálba szórom, és rájuk öntöm a mákot. Amennyire lehet összekeverem, majd ráöntöm a felforralt édes tejet. Alaposan elkeverem, picit hagyom állni, hogy a kifli beszívja a tejet, és már lelhet is fogyasztani!
Sokan sütőbe teszik a tejjel összekevert mákos kifliket, de ezzel akár ki is száradhat a kifli, a fenti módszerrel azonban úgy átjárja a tej, hogy kellemesen édes és szaftos lesz. Mivel nincs benne a mákos gubában gyakran használt narancshéj, csakis a mák dominál ebben az ínycsiklandó finomságban, ami kétség kívül a legfinomabb mákos guba!
Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix