Barion Pixel Így készül a garantáltan legfinomabb mákos guba – Coloré

Így készül a garantáltan legfinomabb mákos guba

2022. 11. 20.

Bizonyosan mindenkinek megvan a számára legfinomabb mákos guba. Nem vagyunk ezzel másképp mi sem, úgyhogy most megmutatjuk azt a verziót, ami számunkra a legtökéletesebb!

Nem gyakran készült a családban édes főétel, hacsak anyukám nem vette elő a legjobb barátnőjétől kapott receptet, ami ténylegesen a legfinomabb mákos guba, amit valaha ettem! Mi évközben is fogyasztottuk, de a történetelem során sokáig elsősorban a karácsonyi és az újévi időszakban készítették. Ennek elsősorban a mák volt az oka, ugyanis a hiedelmek szerint az év elején fogyasztott mák szerencsét és pénzt hoz a házhoz. Eredetileg kelt tésztából készült, amit mára már felváltott a kifli, így egy kifejezetten gyorsan elkészíthető finomság.

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb kifli
  • 3 evőkanál vaj
  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5-6 evőkanál cukor
  • 20 dkg darált mák

Így készül a legfinomabb mákos guba:

Elsőként a kifliket nagyjából ujjnyi vastagra karikázom, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom. Eloszlatom rajta a vajat, és pár perc alatt zsemleszínűre pirítom a kifliket a sütőben.

Míg készül, a tejet felteszem melegedni, közben beleszórom a vaníliás cukrot és a kristálycukrot is. Kevergetve melegítem, ügyelve, hogy ne égjen le az alja. Ha forr, elzárom a lángot a tej alatt.

A kifliket egy nagy tálba szórom, és rájuk öntöm a mákot. Amennyire lehet összekeverem, majd ráöntöm a felforralt édes tejet. Alaposan elkeverem, picit hagyom állni, hogy a kifli beszívja a tejet, és már lelhet is fogyasztani!

Sokan sütőbe teszik a tejjel összekevert mákos kifliket, de ezzel akár ki is száradhat a kifli, a fenti módszerrel azonban úgy átjárja a tej, hogy kellemesen édes és szaftos lesz. Mivel nincs benne a mákos gubában gyakran használt narancshéj, csakis a mák dominál ebben az ínycsiklandó finomságban, ami kétség kívül a legfinomabb mákos guba!

A legfinomabb mákos gubát is lehet szebbé tenni egy ízléses díszítéssel
A legfinomabb mákos gubát is lehet szebbé tenni egy ízléses díszítéssel / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix