Barion Pixel Mákos nudli édes almaszósszal – Mitől lehetne jobb a hét közepe? – Coloré

Mákos nudli édes almaszósszal – Mitől lehetne jobb a hét közepe?

2022. 09. 14.

A mákos nudli tipikusan olyan étel, amit a nagymamáink készítettek nekünk lelkesen. Ezt a változatot almaszósszal egészítettük ki, és nem gondoltunk volna, de még tökéletesebbé tette ezt a klasszikus ételt!

A mákos nudli csak egy a sok nudlitípus közül. Maga az étel a német és az osztrák konyha találmánya. Arrafelé Schupfnudelnek hívják, ami a sodort nudli szó szerinti fordítása, s maga a kifejezés innen eredeztethető. Ausztria keleti régiójában hozzánk hasonlóan édesen fogyasztják, ám nyugatabbra sós változatai is ismertek.

Az alábbi verzió teljes kiőrlésű liszttel készül, és az isteni almaszósz teszi teljessé!

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 1 nagy tojássárgája
  • 110 g dkg teljes kiőrlésű liszt (plusz egy kevés a formázáshoz)
  • 10 dkg mák
  • 2-3 evőkanál nádcukor
  • 7-8 dkg vaj

Az almaszószhoz:

  • 3-4 nagyobb savanykás alma
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő

Így készül a mákos nudli almaszósszal:

Elsőént a tésztát készítem el. Ehhez meghámozom a krumplikat, felkockázom, és puhára főzöm. Ha elkészült, leszűröm, és egy burgonyanyomóval alaposan áttöröm. Ha langyosra hűlt hozzáadom a tojássárgáját és a lisztet, és tésztává gyúrom. Ha megvagyok, egy nagyobb lábasban felteszek sós vizet forrni, s közben elkészítem a nudlikat!

Az összegyúrt tésztát kisebb darabokra vágom és jól lisztezett munkalapon nagyjából egy centi vastag rudakat sodrok belőle, amiket háromcenti hosszú darabokra vágok.

Ezeket a kis darabokat a tenyeremmel megsodrom egy picit, de akár gnocchi-alakúra is hagyhatjuk.

A nudlikat két-három részletben kifőzöm a forrásban lévő vízben. Amint feljönnek a víz tetejére egy-másfél percig főzöm, majd szűrővel kiszedem őket, és főzöm a következő adagot.

Eközben egy nagyobb serpenyőben felolvasztom a vajat, és rászedem a lecsepegtetett nudlikat. Amikor az összes nudli a vajban fürdik, aranybarnára pirítom a külsejüket. Annak érdekében, hogy a nudlik egyben maradjanak a serpenyőt érdemes rázogatni kevergetés helyett!

Az almákat megmosom, meghámozom és felkockázom, majd egy deci vízzel és a fahéjjal puhára párolom. Ha megpuhultak, leturmixolom a méz és a keményítő társaságában. Pár másodpercig forralom a szószt és el is készült a mákos nudli almaszósszal!

Nyitókép forrása: Hadarik Rita