Az ősz a befőzés időszaka, és ez nem véletlen, ugyanis ilyenkor tudjuk üvegbe zárni a nyár ízeit. Milyen jó is lesz ez a savanyúság a karácsonyi menü mellé!
A befőzésnek különösen régebben volt hagyománya, amikor amit csak lehetett, át kellett menteni az őszi, majd a téli hónapokra. A savanyúság az egyik legnépszerűbb az eltett zöldségek sorában, ugyanis akár maradékokból is elkészíthető!
Hozzávalók:
- 1 fej káposzta (1-1,3 kg)
- 1 kígyóuborka
- 4 közepes fej vöröshagyma (fél kiló)
- 80 dkg paprika (tölteni való és piros kápia vegyesen)
- 23 dkg cukor
- 10 dkg só
- 1 teáskanál citromsav
- 1 kávéskanál nátrium-benzoát
- 2 dl 10%-os ecet
Így készül a házi savanyúság télire:
A zöldségeket megmosom, igény szerint meghámozom, és vékony szeletekre vágom őket. Ez a dolog legidőigényesebb része, de ha van gyalunk, megkönnyítettük a dolgunkat. A zöldségeket összekeverem és félreteszem.
Egy nagyobb tálba öntöm a cukrot, a sót, a citromsavat és a nátrium-benzoátot, összekeverem őket, majd hozzáöntöm az ecetet, és alaposan elkeverem. Akkor jó, ha a cukor is teljesen feloldódik benne. Ráöntöm a keveréket a zöldségekre, összeforgatom őket ismét, letakarom, és legalább fél, de inkább egy napra hűtőbe teszem érni és levet ereszteni.
Másnap a befőttesüvegek tetejét forró vízben főzöm pár percet, az üvegeket forró vízben elmosom, és a mikróba teszem három percre, így sterilizálom. Teletömöm az üvegeket a savanyúsággal, és a megmaradt levet elosztom bennük. A tetőt alaposan rájuk csavarom, majd napfénytől védett helyen tárolom őket.
Sok zöldparadicsomod maradt?
Ha mást is eltennél savanyítani, a zöldparadicsom ideális! Ha sok maradt, akkor bátran állj neki, ugyanis a hiedelmekkel ellentétben egyáltalán nem mérgező. Ebben a receptben hagyma és zöldpaprika egészíti ki a zöldparadicsomot.