Barion Pixel 5 isteni receptet hoztunk a sárgadinnye napjára! – Coloré

5 isteni receptet hoztunk a sárgadinnye napjára!

2022. 08. 14.

Augusztus 14-e a sárgadinnye napja. Ugyan a fő szezonja már lement, továbbra is kaphatóak mézédes darabok a piacokon, úgyhogy most öt receptet is mutatunk, amiben kipróbálhatod!

A sárgadinnyét nagyjából négyezer éve ismerik. Elsőként Perzsiában kezdtek neki termesztésének, mára pedig az egész világot meghódította ez az édes finomság. Ez a gyümölcs gazdag béta-karotinban, C- és B9-vitaminban, valamint káliumhoz is juthatunk, ha fogyasztunk belőle. Érdemes hát használni, különösen azért, mert ilyenkor, nyáron a legfinomabb!

Sárgadinnye-krémleves édesen vagy sósan

A leves alapja ugyan édes, mégis kísérletezhetünk egy kis sós levesbetéttel, mert új távlatokat fog megnyitni!

Hozzávalók:

  • 1 illatos sárgadinnye (sárgás vagy fehérebb húsú)
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 3 dl víz
  • 3 dl kókuszej
  • fél csomag vaníliás pudingpor
  • fél rúd fahéj
  • 1-2 szegfűszeg

Elkészítés:

A sárgadinnyét félbevágom, kikanalazom belőle a magokat, meghámozom, majd felkockázom a gyümölcshúst.

A dinnyedarabokat lábasba teszem, ráöntöm a 3 dl vizet, hozzáteszem a fahéjat és a szegfűszegeket, és pár perc alatt puhára főzöm. (Ha eleve puha, akkor elég, ha felforr).

Eközben a fél zacskó pudingport csomómentesre keverem a kókusztejben, és beleöntöm a forró levesbe. Rottyanásig főzöm. Langyosan, vagy hidegen a legjobb.

Tipp:

Izgalmasabbá tehetjük az ízeket, ha füstölt bacon szalonnát felkockázunk, megsütjük és ezt szórjuk a leves tetejére. Az édes és a sós együtt rendkívüli hatással bír.

Édesen és sósan is isteni!
Édesen és sósan is isteni! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Sárgadinnye pármai sonkával

Ebben az előételben is a sós és édes párosa fogja meghatározni az ízeket, elkészítése ráadásul egyáltalán nem időigényes!

Hozzávalók:

  • 1 sárgadinnye
  • 1 csomag pármai sonka

A sárgadinnyét újfent félbevágom, kimagozom és megpucolom. Ebben az esetben azonban nem felkockázom, hanem szeleteket, ,,csónakokat” vágok belőle. Erre tekerem rá a jó minőségű, vékonyra vágott pármai sonkát, és már tálalom is!

Kolbászos sárgadinnyesaláta

A kolbász – vagy ennek híján chorizo – meglepően sok ízzel fér össze. Kevés jobb dolog van annál egy borozós estén, mint amikor a nedűhöz kolbászt és őszibarackot eszik az ember. (Tényleg!) Erre alapozva készült el az alábbi saláta is.

Hozzávalók:

  • 10 dkg paprikás szalámi, kolbász vagy chorizo
  • 70 gramm rukkola vagy vegyes saláta
  • fél sárgadinnye
  • 15 dkg mozzarella
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • egy csipet kristálycukor
  • egy csipet só
  • egy csipet bors

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 200 fokra. Míg melegszik, egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és szépen sorban egymás mellé rakosgatom a szalámiszeleteket. Ha bemelegszik a sütő, öt percre beteszem a vékonyra vágott kolbászt, majd kiveszem, és hagyom hűlni.

Eközben elkészítem a dresszinget: az olívaolajat, a balzsamecetet, a sót, a borsot és a cukrot alaposan összekeverem. (A hagyományos összekeverésen kívül másik módszer: kis üvegbe pakolni a hozzávalókat, rátenni az üveg tetejét, majd alaposan összerázni). A sárgadinnyét félbevágom, kimagozom, levágom a héját, majd felkockázom. A mozzeralláról leöntöm a vizet, ezt is felkockázom. A rukkolával lazán kibélelem egy nagyobb tál alját, erre kerül a felkockázott dinnye és sajt. A kihűlt karikákat tetszés szerint rátépkedem a salátára, majd mehet rá a dresszing, és tálalom is!

Tipp:

Ha jó zsíros a kolbász, a kisült zsírt is érdemes ráönteni a salátára, hogy még finomabb legyen!

Dinnyekoktél

A dinnyekoktél ahogy neve is sejteti, több dinnyeféléből áll. Ugyan tej-alapú, egy kis alkohol is mehet bele, ám ilyen estben jobb növényi tejet használni!

Hozzávalók:

  • 100 gramm piros-, sárga- és zöld húsú dinnye
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál porcukor (elhagyható)
  • fél citrom leve
  • negyed teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

A dinnyékből eltávolítom a magot, kockákra vágom őket, és egy turmixolásra alkalmas edénybe vagy gépbe teszem a gyümölcsöket. Hozzászórom a fahéjat, belefacsarom a fél citrom levét, hozzáadagolom a porcukrot és az 1-1 dl tejszínt és tejet, majd összeturmixolom.

Hűtőbe teszem az italt, majd 3-4 óra múlva fogyasztom.

Tipp:

Alkoholosan is készíthető, ebben az esetben turmixolás előtt kiegészíthető az ital két evőkanál dinnyelikőrrel, illetve fogyasztás előtt hozzá lehet adni 2,5 dl hideg, félszáraz pezsgőt.

A dinnyés turmix három dinnyeféle ízét ötvözi
A dinnyekoktél három dinnyeféle ízét ötvözi / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Sárgadinnyefagylalt

Nyár lévén nem maradhat el a fagylalt sem, mi másból, mint sárgadinnyéből!

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgadinnye
  • 3 dl natúr joghurt
  • 3 tojás
  • 2 dl kókusztej
  • 20 dkg porcukor
  • egy vaníliarúd kikapart magja
  • fél dl víz

Elkészítés:

Elsőként – ahogy megszokhattuk – a dinnyét meghámozom, kivágom a magját, és kockákra vágom. Turnixba dobom a gyümölcsöt és pépesítem. Egy kisebb lábasban vizet forralok, ráteszek egy nagyobb lábast úgy, hogy az alja ne érjen bele, majd ha forr a víz, a felső lábasban krémmé főzöm a tojások sárgáját és a tejet. Fontos, hogy folyamatosan kevergessük, különben összeesik! Ha elkészült, hozzákeverem a vaníliamagokat is.

Egy másik lábasban forralok fél liter vizet, feloldom benne a cukrot, és a dinnyéhez öntöm. A főzött krémhez fokozatosan hozzákeverem a joghurtot, majd az édesített dinnyepürét.

Ha készen vagyok, egy fagyasztásra megfelelő tárolóba öntöm a krémet, és a fagyasztóba teszem. Négy alkalommal, óránkét egyszer megkeverem, hogy ne alakuljanak ki jégkristályok. Az első keverés előtt kemény habbá verem a megmaradt tojásfehérjéket, és óvatosan a fagylalthoz keverem, ügyelve arra, hogy a hab ne törjön össze! A négy keverés után még 3-4 órát a fagyasztóban hagyom, és fogyasztható.

Tipp:

A sárgadinnyéhez sok minden megy, többek közt az étcsokoládé is, így akár kisebb darabokra vágott étcsokoládé-darabokat is tehetünk a fagylaltba!

A sárgadinnyefagylalt készítése időigényes, de mindenképpen megéri!
A sárgadinnyefagylalt készítése időigényes, de mindenképpen megéri! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Tudod, mire jó a sárgadinnye?

Egyik cikkünkben összeszedtük, hogy a vitaminforráson túl miért is előnyös számunkra, ha sárgadinnyét fogyasztunk. Számtalan jó oldala van, mely a cikkből ki is derül!