Barion Pixel Kirándulásra vagy hétvégére ideális a sajtos csiga! – Coloré

Kirándulásra vagy hétvégére ideális a sajtos csiga!

2022. 06. 02.

Itt a tanév vége, amikor az óvodások és iskolások több időt töltenek az intézmények falain kívül. Ilyen helyzetre ideális finomság a sajtos csiga, mert egy sütésből sok lesz, és nagyon finom, igazi, kiránduláshoz való csemege!

A sajtos csiga tésztája egy vajas-lisztes alap, amihez egy krémes, sajtos tölteléket készítünk. Ugyan állnia kell egy éjszakát a hűtőben, de másnap már csak annyi dolgunk van, hogy megsüssük!

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj vagy sütőmargarin
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 kávéskanál só
  • fél csomag sütőpor
  • 1 dl tej
  • 15 dkg reszelt sajt (trappista vagy cheddar, de erősebb sajtból is mehet bele egy kevés)
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • vaj (a tepsi kikenéséhez)

Így készül a finom, puha sajtos csiga:

A szobahőmérsékletű vaj felét elmorzsolom a liszttel. Beleszórom a sót és a sütőport, összeforgatom, és a tej hozzáadásával tésztát gyúrok. Ha már nem ragad, hűtőbe teszem, és elkészítem a tölteléket.

A sajtot kis lyukú reszelőn lereszelem, ízesítem egy kávéskanál sóval, megszínezem pirospaprikával, és a maradék vajjal krémessé keverem.

A tésztát három részre egyenlő, nagyjából 16 dekás részre osztom. Enyhén meglisztezett munkalapon egy tésztadarabot elkezdek kinyújtani, és addig nyújtom, míg megközelítőleg 30×20 centis téglalap nem lesz. A sajtos krém harmadát egyenletesen elkenem rajta, szorosan feltekerem, és alufóliába csomagolom. A másik két tésztával és krémmel is így járok el, és egy éjszakára hűtőbe teszem őket.

Másnap a sütőt 200 fokra melegítem (légkeveréses sütőnél elég a 180 fok) kicsomagolom a tekercseket, és egy éles késsel 3-4 milliméter vastag szeleteket vágok. Egy tepsit kivajazok, ráfektetem a csigákat, és 8-10 perc alatt aranybarnára sütöm őket.

Nem szabad magukra hagyni a süteményeket, mert hamar elkészülnek!

A Keveremkavarom receptoldal tippje, hogy a föltekert tésztát bátran lefagyaszthatjuk akár hónapokra is. Ilyen esetben sütés előtt rövid ideig hagyjuk állni szobahőmérsékleten, és ha vágható, szeletelhetjük, és süthetjük!

A sajtos csiga nyersen akár hónapokra is lefagyasztható
A sajtos csiga nyersen akár hónapokra is lefagyasztható / Kép forrása: Keveremkavarom

Szereted a sós süteményeket?

Akkor ez a sajtos-köményes rúd biztosan fog tetszeni! Azon túl, hogy isteni finom, villámgyorsan elkészül: csupán tíz perc előkészítést igényel, és még legfeljebb húsz perc türelmet, amíg aranybarnára sül a sütőben.