A borsó kellemes, zöld színe mindig hívogató, ebben a krémlevesben pedig igazán erős színekkel fest, hiszen éppen csak a tejjel lágyítunk rajta.
Hozzávalók:
- 30 dkg zöldborsó (téli szezonban fagyasztott)
- 1 kiskanál só vagy ételízesítő
- 3 dl tej
- 1-2 kiskanál kristálycukor
- 1-2 szelet kenyér (vagy a Mesterszakács javaslata alapján szikkadt zsemle)
Elkészítés:
Elsőként felteszek forrni fél liter vizet. A zöldségeket beleszórom a vízbe, ízesítem a sóval vagy az ételízesítővel és fedő alatt nagyjából 15 percig főzöm őket. Ha megpuhultak a borsók, lehúzom a lábast a tűzről és leszűröm a zöldségeket úgy, hogy a leve megmaradjon. Egy másik lábasba öntöm a borsószemeket, kiveszek belőlük 3-4 evőkanállal a majdani tálaláshoz, hozzáadom a tejet és összeturmixolom. Apránként hozzáöntöm a főzőlevet, és összeforralom, majd cukorral ízesítem, és ha kell, még sózom.
A tálaláshoz a kenyeret vagy a zsemlét felkockázom, és a sütőben éppen hogy megpirítom. Ha már szikkadnak, a tetejükre lehet reszelni egy kis füstölt sajtot is, így fokozva az élményt!
Tipp:
A tálalást fel lehet dobni úgy, hogy 1 deci tejszínt elkeverek két tojássárgájával, két levesestányérban elosztom őket, és erre szedem a levest.