A tökmagolaj antioxidáns, antimikrobiális és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező hordozóolaj, amit a tök magjából, hidegsajtolással állítanak elő.
A tökmagolaj ételkészítésre (például salátákhoz) és helyileg bőrápolásra is használható. Étrend-kiegészítőként (prosztata problémák) és bőrápoló termékek összetevőjeként is ismert. Széles körű felhasználása nem véletlen, hiszen tele van értékes hatóanyagokkal:
- linolsav (omega-6 zsírsav)
- linolénsav (omega-3 zsírsav)
- tokoferolok (E-vitamin)
- szterinek
- C-vitamin
- karotinoidok
- egyéb antioxidánsok
- cink
- magnézium
- kálium
A tökmagolaj helyi, spot kezelésként használható az aknés gyulladás csökkentésére. Bár orvosilag és klinikailag nem vizsgált a tökmagolaj bőrre gyakorolt hatása, több tanulmány szignifikáns különbséget mutatott ki a pattanások, aknék és mitesszerek mennyiségében és súlyosságában azon résztvevők között, akik tökmagolajat használtak, illetve nem használtak, a bőrükön 1-3 hónapon keresztül.
A tökmagolajat megfelelőnek tartják a pattanásos bőr kezelésére, mivel rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, amelyek megnyugtatják a pattanásos bőrt és gyulladáscsökkentő hatásúak.
A fenti összetevőknek köszönhetően a vizsgálatok alapján a tökmagolaj mérsékelheti a gyulladásokat, nyugtathatja a bőrt, revitalizál, csökkenti a ráncokat, antioxidáns tartalma védelmet jelenthet a szabad gyökök ellen, tompíthatja a káros UV-sugárzás következményeit, támogatja a sebgyógyulást, és serkentheti a kollagén termelődést.