A tavaszi megújulást nemcsak a környezetünkben tapasztalhatjuk, hanem a boltok és a piacok zöldség- és gyümölcskínálatában is. Használd ki, most!
Alig vártuk a tavaszt, de talán nem azt érzed, amit szeretnél? Elhagyott az erőd és állandó fáradékonyság az, ami feletted uralkodik? Nem véletlenül. A szervezeted erős jelzést küld, hogy ideje foglalkozni vele. Méghozzá vitaminokkal, rostokkal, könnyedebb ételekkel. Alakítsd úgy az étkezéseidet, hogy azt minél színesebbé és változatosabbá tedd szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel. Martha Stewart, a neves amerikai televíziós személyiség ajánlásával jövünk.
Zöldséggel és gyümölccsel az étel, az élet
Butaság lenne mirelit vagy konzerves megoldásban gondolkodni, ha a természet amúgy is most adja ezeket a remek alapanyagokat. Kutasd fel a helyi piac leszebb portékáit és frissítsd fel a tested, lelked az új ízekkel, ételekkel. Hogy mivel is?

Burgonya
A magyar konyha egyik alapanyaga. Tavasszal érdemes az újburgonyát megvenni, amelynek finom bőre van. Azt keresd, amelyik sima, sérülésmentes és nincsenek rajta zöldes foltok. Az újkrumplit nem kell pucolni, csupán ezt a finom héjat lehúzni, lemosni róla. Sütheted egészben, kerülhet salátába.
Spárga
Ez a zöldség a tavasz egyik legkorábbi növénye, amelyet vásárláskor érdemes átvizsgálni. A spárga legyen kemény, a lándzsák szorosan záródjanak. Válogatás közben egyforma vastagságú növényeket válassz azért, hogy egyszerre készüljenek el. Főzheted, grillezheted vagy akár nyersen a fagyóba is tárolhatod más alkalmakra.
Cseresznye
A roppanós gyümölcs tavasz végén, nyár elején már kapható. Keresd azt, amelyiknek élénkzöld a szára, ugyanis ez árulkodik a frissességéről. Magvazva a fagyasztóban is eláll, sőt így érdemes eltenni későbbi felhasználásra. Kiváló gyümölcslevesnek, de imádnivaló sütemények is készülhetnek belőle, de akár pohárkrém tetejére, desszert feltétjeként is tökéletes.
Borsó
Az édes borsót akár önmagában is fogyaszthatod, de jobb lenne, ha a friss növényből leves készülne. A friss zöldség roppanós, de ha hüvelyesen veszed, arra figyelj, hogy a héja ne legyen sérült.
Zöldbab
A friss zöldbab ropogós és élénkzöld. Nézd át, hogy ne legyen rajta folt és ne legyen fonnyadt sem. Akár le is fagyaszthatod megtisztítva és darabolva, de azonnal felhasználhatod leveshez, salátához.
Póréhagyma
Természetes kincs. Keresd a hosszú fehér szárú növényt, amelynek levelei zöldek. Puha tapintású s nincs rajta sérülés. Kiváló szendvics feltét, de a szalonnasütés időszakához is illő finomság. Levesekhez is tökéletes.

Retek
A tavasz végén, nyár elején megjelenő retek feldobhatják a már unalmasnak tűnő szendvicseket enyhe csípősségével. A friss növény ropogós, kemény és sima héjú. Salátákba is remekül passzoló zöldség.
Spenót
Mirelit formájában szinte bármikor és bármelyik üzletben beszerezhető, de frissen az igazi. A tavaszi spenótot nem érdemes kihagyni, mert tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. A főzeléken túl tökéletes salátákhoz és akár turmixhoz is.
Kép forrása: Midjourney