Ha már le van foglalva az olasz nyaralás, és a szádban érzed az olasz tészta utánozhatatlan ízét, jó helyen jársz!
Az olasz tészták különlegesek. Nehéz megmondani, miért, de a mi tejfölös húsunk tésztával vagy épp a vadas tésztával nem ugyanaz, mint egy olasz fogás. Tán a paradicsom, tán a dolce vita, ami körbejárja, nem tudni, de egyedi ételek, amelyekkel a nyár is megérkezik hozzánk!
5 olasz tészta – Különböző feltételek feltétlenül!
Az olasz tészták titka többek közt a házi tészta, vagy legalábbis a jó minőségű, és az al dente főzés, azaz nem főzik szét a tésztát, hanem valamelyest, csak éppenhogy rágósra hagyják. Fontos ezenfelül, hogy nem mossák le a főtt tésztát, mert így a keményítő is megmarad, ezáltal sokkalta jobban tapad rá a szaft, mintha nagyanyáink módszerét használnánk, és lemosnánk.
Garnélás tészta
Előre tettem a személyes kedvencemet, a garnélás tésztát. Olaszországban ha egy mód van rá, a tenger gyümölcseivel ízesített tésztát eszem, és az itthoni rekonstrukció azt kell mondjam, hogy hibátlan. Ezt láthatjátok az alábbi videóban:
Paradicsomos-paprikás tészta csirkével
Aki ódzkodik a tenger gyümölcseitől, csirkehússal is készíthet tésztát. Ez a paprikás verzió is isteni, nem csak szép!
15 perces tésztavacsora spenóttal és aszalt paradicsommal
Sokáig azt hittem, hogy a spenót egy zöld ehetetlen dolog, amiből ki kell menteni a tojást, hogy ne maradjon éhen az ember. Kiderült aztán, hogy ez nem valami tömb, hanem egy leveles zöldség, és nagyon jó dolgokat lehet készíteni belőle, például ezt a negyedórás tésztát!
Pappardelle all’anatra
Ez a toszkán különlegesség kacsahúsból készül, és rendkívül finom! Isteni raguban fürdetett tészta, megéri kipróbálni!
Körtés-kéksajtos tészta
Firenzében ettem egy körtés-kéksajtos gnocchit, és mennyei volt. Ezt próbáltam rekonstruálni – leszámítva a gnocchit, mert boltit nem akartam, de szerettem volna kitartani a gyors vacsora mellett, így ez sikerült. Az ízek stimmeltek, és nekem csak ez számított!
Nyitókép forrása: Karsa Tímea