Barion Pixel Igazak a babonák? Valóban félnünk kell a fekete macskáktól? (X) – Coloré

Igazak a babonák? Valóban félnünk kell a fekete macskáktól? (X)

2024. 10. 18.

Rengeteg mítosz és babona kering a fekete macskák körül. Míg itthon arról híresek, hogy balszerencsét hoznak, addig más kultúrákban pont az ellenkezőjét állítják róluk, miszerint szerencsehozó állatok. Az alábbi cikk a fekete cicákról szóló babonákkal és tényekkel foglalkozik.

A fekete cicák helyzete napjainkban

Manapság már lényegesen kevésbé babonásak az emberek, mint régebben. Egyre többen fogadnak be fekete kiscicát a szerethetőségük miatt, és nem tartanak attól, hogy balszerencsét hoz majd. Sőt, minden év október 27-én tartják a fekete macskák világnapját, amikor ugyanis felhívják a figyelmet arra, hogy ezek továbbra is ártatlan lények, melyeket nem szabad bántani bizonyos tévhitek és mítoszok miatt.

Úgyhogy nyugodtan merjünk fekete macskát tartani, hiszen nem hoz balszerencsét. Ha tápot vennél újonnan befogadott cicádnak, akkor nézz körül a Grandopet.hu macskatáp kínálatában.

Tényleg egészségesebbek, mint társaik?

Több tudományos kutatás kimutatta, hogy a fekete cicákban a bundájuk miatt genetikai mutációk találhatóak, aminek köszönhetően jobban képesek ellenállni a káros UV-sugárzásnak. Emellett olyan géneket is találtak, amik az emberben a HIV ellenállóságot erősíthetik. Ennek ellenére nehéz kijelenteni azt, hogy egészségesebbek a fekete macskák, mint társaik.

A cicád egészségének megőrzése érdekében nézz körül a Grandopet.hu macskáknak szóló kínálatában, hogy megtaláld számára az ideális vitamint.

Szerencsét vagy balszerencsét hoznak?

A nyugati kultúrában közismert az a babona, hogy a fekete macskák balszerencsét hoznak. Ez az ókori görög mitológiából ered, ami szerint Héra istennő fekete macskává változtatta egyik szolgáját, aki emiatt a boszorkányság istennőjéhez odaszokott.

Egy másik elmélet szerint az amerikai telepesek is a boszorkánysággal kötötték össze a fekete macskák jelenlétét. Szerintük minden sötét bundájú cicában egy boszorkány rejtőzött.

Az ókori Egyiptomban azonban szent állatként tekintettek a macskákra. A fekete cicák pedig nagyobb becsben voltak tartva mint társaik, hiszen bennük látták az egyiptomiak az istennő képét.

Babonák a Föld körül

A középkorban nemcsak a boszorkányságot, hanem a halált is látták a fekete macskákban. Ha egy beteg ember agyára feküdt a cica, akkor az a mítoszok szerint az elmúlás közeledését jelezte. Ez részben összefügg az említett boszorkánysággal, illetve a fekete színnel is, hiszen mint tudjuk az utóbbi a gyász jelképe is.

A világ egyes részein azonban pozitív megítélései vannak a fekete cicáknak. Japánban egyedülálló nőknek szerencsét hoz, és segít párt találni. Nagy-Britannia bizonyos részein esküvői ajándékként tartják számon őket, mivel boldogságot és szerencsét hoz az újdonsült házasoknak.

Konklúzió – Ne féljünk tőlük!

A több évezredre visszanyúló babonáknak nem kell hinni, hiszen a fekete macskák is pont ugyanolyan szerethetőek és barátságosak, mint más cicák. A genetikai mutációknak köszönhetően némileg kevesebb betegség érheti őket. Úgyhogy ne féljünk örökbefogadni egy fekete macskát.