Minden évszaknak megvan a maga sajátossága. Az ősz sokféle színt, termést ad és ezt mi igyekszünk is ki- és felhasználni. A gesztenye az egyik, amiből nemcsak dekoráció, hanem finomság is készülhet.
Kisgyermekes családok esetében nem ritka, hogy ebben az időszakban a földön bogarásznak. No, nem bogarak után kutatnak, hanem makkot, tobozt, gesztenyét és színes leveleket keresnek azért, hogy aztán a gyűjtött kincsekből újabb szépségeket készítsenek. A gesztenye is kiváló alapanyag dekorációhoz.
Mielőtt azt hinnéd, hogy rossz rovatban jársz, ezúttal nem adekorációs felhasználásáról fogunk szót ejteni, hanem gasztronómiai és élettani szerepéről.
Gyűjtsd és fogyaszd!
Remek családi program a barna kerekded termés összegyűjtése és az abból készített tárgyak is tökéletes elfoglaltságot biztosít. Ám, ha nem akarsz a gesztenyékkel babrálni, akkor érvényesítsd a szervezetedre gyakorolt jótékony hatásait. Jó, ha tudod, hogy ez a szúrós burokban nővő csemege…
… ugyan a diófélék családjába tartozik, azonban sokkal kisebb a zsírtartalma, így egészségesebb is.
… E-vitaminban gazdag, ezért segít a szabad gyököket semlegesíteni a testünkben. Vagyis fogyasztásával lassítható a bőr öregedésének folyamata és csökkentheti egyes rákfajták kialakulásának esélyét.
… az E-vitaminon kívül a gesztenyében van B1-, B2-, B6 és C- vitamin is.
… támogatja az immunrendszert.
… magas káliumtartalmának köszönhetően igazán szívbarát.
… a magnéziumtartalma pedig az ideg- és izomműködést támogatja (a szívét is).
… magas rosttartalma miatt segíti az emésztést és a bélrendszer mozgását.
… magas szénhidráttartalma miatt helyettesítheti a gabonákat, a burgonyát.
… magas fehérjetartalmú, így húspótlóként is tökéletes lehet.
… mivel szinte nincs benne allergén anyag, így bárki fogyaszthatja.