Barion Pixel Szamócát mindenkinek: Szupergyümölcs a nyári napokon, kiváló desszert és az életed is hosszabb lehet tőle – Coloré

Szamócát mindenkinek: Szupergyümölcs a nyári napokon, kiváló desszert és az életed is hosszabb lehet tőle

2024. 07. 28.

Sokféle felhasználási módja mellett már csak az egészségre gyakorolt pozitív hatása múlja felül a szamócát.

Nemrégiben vita támadt köztem és az egyik barátnőm között. A kisebb összezördülés kiváltója az eper volt. Állította, hogy a szamóca az az eper, vagyis annak egy másik elnevezése. Csak álltam megsemmisülve, mert egészen eddig én úgy tudtam, hogy a szamóca az egy gyümölcs, de még véletlenül sem az eper.

Kinek volt/van igaza?

Nos, mindenkinek és senkinek. Eddig ugyanis mindketten tévhitben éltünk vagy az elnevezést, vagy a gyümölcsöt illetően.

Szamóca
Kép forrása: Getty Images

Amikor eljön a szezonális gyümölcs ideje, akkor a piacokon, az üzletekben, vagy az utak mentén árusítóknál rendre vásárolni lehet a kiporciózott piros gyümölcsöt. Az, amelyik a földből kibújó növény piros termése, az a földi eper. Valóban epernek hívjuk ezt a hazánkban őshonos növényt, azonban erdei szamóca (Fragaria vesca) a becsületes neve. Vagyis tévesen nevezzük epernek az epret, ugyanis szamócáról van szó.

Hol terem az igazi eper?

Nos, ami az eper gyümölcsöt a teljes valójában lefedi az fán terem, amelynek színe fehér (Morus alba) vagy fekete (Morus nigra), de még véletlenül sem piros. De hogy ne legyen olyan egyszerű, az eperfát sok helyed szederfaként ismerik és a mai napig úgy is nevezik.

Folytatásban mutatjuk, miért előnyös szamócát fogyasztanunk a nyáron!