Ha sütőtökkrémet készítünk, számos módon ízesíthetjük. Mi most egy chilis változatot mutatunk!
A sütőtökkrém kétségkívül az egyik legjobb dolog, ami egy sütőtökkel történhet. Bár készülhet belőle leves, palacsinta és zabkeksz is, a krémes verzió egészen más ízeket ad, különösen akkor, ha egy kis chilivel bolondítjuk meg!
Míg a chili arról gondoskodik, hogy C-vitaminhoz jussunk, addig a sütőtök B- és E-vitaminokat biztosít számunkra, és a halakban megtalálható Omega-3 zsírsav is rejtőzik benne. Természetesen nem elsősorban ezek miatt esszük azonban, hanem azért, mert finom!
Hozzávalók:
- 23 dkg sült sütőtök (héj nélkül)
- 8 dkg sonkahagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 4 dkg kókusztej
- só (ízlés szerint)
- tört színes bors (ízlés szerint)
- chili (ízlés szerint)
Így készül a chilis sütőtökkrém:
Elsőként a sütőtököt félbevágom kimagozom, majd kisebb darabokra vágom. 200 fokos sütőben puhára sütöm őket, majd 23 dkg-t lemérek a sütőtök húsából a krémhez. A hagymát apróra vágom, és egy kevés olajon üvegesre párolom. Az időközben kisebb kockákra vágott sütőtököt, a kókusztejet és kész hagymákat turmixgépbe teszem, és sóval, valamint ízlés szerint borssal és chilivel ízesítem.
Addig turmixolom a hozzávalókat, míg kellemesen krémes állagot nem kapok. Reggelire vagy vacsorára is kitűnő pirítóson és friss kenyéren is.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita