A karfiol és a gyömbér házasságából ez a csodás karfiolkrémleves születhet, ami garantáltan átmelegít a hűvös őszi estéken!
A karfiolkrémleves az év bármely szakaszában finom, de gyömbérrel feldobva kifejezetten az őszi és téli időszakban érdemes elkészíteni! Ennek oka elsősorban a gyömbér, ami bővelkedik A-, C-, E-és B-vitaminokban, de számos más előnye is van a fogyasztásának! Csökkenti a vércukorszintet, természetes fájdalomcsillapító, és az ízületekre is jó hatással van!
A leves másik fontos eleme a karfiol, ami segíti az emésztést, és általános egészségjavító hatással is rendelkezik.
Hozzávalók:
- 130 g póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj (ét- vagy repceolaj)
- 60 dkg karfiol (fehér vagy lila)
- 1 csapott kávéskanál só
- diónyi friss gyömbér
- víz
- 200 ml tej
Így készül a szuperegészséges gyömbéres karfiolkrémleves:
Elsőként megtisztítom a póréhagymát, majd vékony szeletekre vágom. A fokhagymát megpucolom, majd fokhagymanyomóba készítem. Az olajat egy közepes méretű lábasba öntöm, majd mehet rá az összevágott hagyma, és az összezúzott fokhagyma is. Amikor elkezd illatozni, hozzáadom a megmosott, rózsáira vágott karfolt, sózom, és egy-két percig kevergetve párolom. Hozzáreszelem a gyömbért, és felöntöm annyi vízzel, amennyi egy ujjnyival ellepi a zöldségeket.
Fedő alatt félig puhára párolom a leves tartalmát, és ha ez megtörténik, hozzáadom a szobahőmérsékletű tejet (vagy rizstejszínt). Visszakerülhet a fedő, és alacsony hőfokon főzöm teljesen puhára, majd botmixerrel pépesre turmixolom.
Ha lila színű karfiolból készítjük a levest, díszítésnek félretehetünk egy kevés nyers rózsát belőle, tálaláskor pedig bátran kísérletezzünk olajokkal: pár csepp dióolaj csodás kiegészítője ennek a levesnek!
Nyitókép forrása: Hadarik Rita