Barion Pixel Tejszínes zöldségleves gazdagon – Gyógyír a rossz időben – Coloré

Tejszínes zöldségleves gazdagon – Gyógyír a rossz időben

2023. 05. 16.

A zöldséglevest nem mindenki szereti, pedig nincs jobb annál, mint egy esős, tavaszi napon a zsenge zöldségekbe harapni!

A zöldségleves az egyik legkönnyebben elkészíthető levesféle, mert bár többféle zöldség kell hozzá, hamar megfő, és rendkívül finom. Diétába is beilleszthető levesről van szó, ráadásul egészséges is, de ízlés szerint kiegészíthetjük tésztával vagy gríznokedlivel is.

Az alábbi levest nem tésztafélével tettük tartalmassá, hanem szalonnával és kolbásszal, úgyhogy kiadós vacsora lehet belőle, ha így készítjük!

Hozzávalók:

  • 1 csapott evőkanál zsiradék
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg ceruzabab
  • 20 dkg karfiolrózsa
  • 1 szál gyökérzöldség
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 12 dkg húsos szalonna
  • 10-15 dkg szárazkolbász
  • 1 késhegynyi kurkuma
  • 150 ml főzőtejszín

Így készül ez az isteni tejszínes zöldségleves:

A zöldségeket megtisztítom és megmosom. A babot csíkokra, a répákat pedig kisebb kockákra vágom. A karfiolt rózsáira szedem, a vöröshagymát apróra vágom, és elkezdem dinsztelni a zsiradékban a felkockázott szalonnacsíkokkal együtt. Ha a szalonna zsírja elkezd látványosan kisülni, rászedem az összevágott zöldségeket és elkeverem. Felöntöm nagyjából másfél liter vízzel (ha sűrőbbre szeretném, pár decivel kevesebbel), hozzáadom a zúzott fokhagymát, és a fűszerekkel együtt fedő alatt forrás után 15-20 perc alatt megfőzöm.

Míg készülnek a zöldségek, a kolbásznak leszedem a bőrét, felkarikázom, és egy serpenyőben zsírjára sütöm. Ha megfőttek a zöldségek, a leves alatt elzárom a lángot. A tejszínbe apránként adagolok a levesből addig, míg fel nem melegszik, majd a keveréket visszaöntöm a levesbe. Ezután mehet bele a lepirított kolbász, és lehet is tálalni!

Nyitókép forrása: Hadarik Rita