A paradicsomleves rendkívül finom, különösen akkor, ha a paradicsom eredeti ízét mutatja meg!
A paradicsomleves a menzák egyik igazi klasszikusa. Ez azonban nem az az édes, betűtésztás változat, így érezhetjük a paradicsom eredeti, finom ízét! Készíthetjük konzervből, de friss paradicsomból is, miáltal sokkal vitamindúsabb étket tehetünk az asztalra.
Ez a zöldség – vagy más meglátások szerint gyümölcs – magas C-vitamintartalommal bír, ezenfelül pedig B-vitaminokban is bővelkedik, de A-, és K-vitamin is van benne. Több ásványi anyagot is tartalmaz, például kalciumot, káliumot, folsavat és magnéziumot is. Mivel rosttartalma rendkívül magas, segíti az emésztést, emellett pedig a magas vérnyomás és a cukorbetegség ellen is hatékony lehet.
Hozzávalók (4 főre):
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál koriandermag
- chili (ízlés szerint)
- só
- bors
- 1 evőkanál nádcukor vagy eritrit
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 1 kávéskanál szárított bazsalikom
- 1 konzerv csemegekukorica
- 270 g passzírozott paradicsom
- 1 liter zöldségalaplé (vagy leveskockával felfőzött víz)
- friss bazsalikom (a tálaláshoz)
Így készül a pikáns paradicsomleves kukoricával:
Elsőként egy mozsárban összetöröm a koriandermagokat. Ha nincs mozsár, zacskóba teszem és húsklopfolóval összetördelem. A vörös- és a fokhagymákat megpucolom, majd apróra vágom. Egy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a vöröshagymát, és üvegesre párolom, majd mehet rá a fokhagyma. Ezt is hevítem pár percig, és ha megmutatja az illatát, hozzáadom az összetört koriandermagokat, sózom, ízlés szerint borsozom, majd a chilit is hozzáteszem. Keverek rajta egyet, és mehet hozzá a paradicsom is, amit a cukorral vagy édesítőszerrel ízesítek.
Tíz percig főzöm, s ez idő elteltével leturmixolom, miáltal a majdani leves kellemesen krémessé válik. Ezután mehet bele a kukorica is, és egy liter zöldségből készült alaplé (vagy két leveskocka és víz).
Forralok rajta egyet, tálaláskor pedig friss bazsalikommal ízesítem.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita