Barion Pixel Táncolj szabadon! – Coloré

Táncolj szabadon!

2021. 04. 13.

A szabad tánc azért különösen jó mozgásforma, mert otthon is ugyanolyan jól működik, mint bárhol máshol. Nem igényel sem oktatót, sem tudást, így elrontani is lehetetlen. Csak figyeljük a belső késztetésünket, hogy adott pillanatban mi esne jól és kövessük azt.

De éppen ebben áll a dolog nehézsége is. Mert nem szoktunk hozzá ahhoz, hogy szabad akaratunkból cselekedjünk, ne pedig egy előre meghatározott forgatókönyv szerint. Itt elmaradnak az utasítások, az iránymutatások és csakis a saját belső hangunkra hagyatkozhatunk – mely félelmetes és felszabadító egyszerre.

Mire lesz szükségünk?

Válasszunk egy kényelmes ruhát, mely tükrözi a jelenlegi lelki állapotunkat: viseljünk ordító színeket, vagy öleljen körbe a fehér tisztasága, ha éppen ahhoz van kedvünk. Ahogy mozgás közben simogatja majd a bőrünket a kedvenc fülbevalónk vagy kendőnk, még inkább kiéleződnek az érzékszerveink. Keressünk egy csendes zugot a házon belül, vagy költözzünk ki a kertbe – de semmiképp ne feledkezzünk meg a fények hangulatteremtő erejét is bevetni. Már csak a megfelelő zenei válogatás van hátra…

De hogyan épüljön fel a playlist?

Hogy az érzéseink minden aspektusát meg tudjuk élni, a felgyülemlett szorongásainkat és a bennünk tomboló dühöt egyaránt, fontos a ritmusok gyorsaságának változatossága. Így kezdésnek válasszunk egy közepes ütemű, ráhangolódó számot, melynek segítségével megérkezhetünk a saját testünkbe. Ezt követheti egy lassú, befelé figyelésre alkalmas dallam, melyben elmerülhetünk. Ezt gyorsítsuk fokozatosan, majd mikor már majdnem a tetőfokára hágnak az érzéseink, hirtelen álljon le a zene – szinte teljesen. Majd robbanásszerűen jöhetnek a lüktető ritmusok és velük megszabadulhatunk felesleges negatív energiáinktól, hogy utána ismét elcsendesedhessünk. Ezt a hullámzást alkalmazzuk újra és újra, amíg jólesik.

Borítókép forrása: unsplash.com