Apukám kedvence: a bakonyi sertésborda galuskával

Apukám sokszor kérte Anyukámat, hogy készítsen bakonyi sertésbordát. Erre eddig nem került sor, de a recept alapján elkészítettem neki, és odáig volt!

Hozzávalók:

  • 60 dkg kicsontozott sertéskaraj
  • őrölt fekete bors
  • 4 evőkanál olaj
  • 6 dkg füstölt szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 20-25 dkg csiperkegomba
  • 1-1 zöldpaprika és paradicsom
  • 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
  • 3-4 dl húsleves
  • 2 dl tejföl
  • kb. 1 púpozott kiskanál finomliszt

Így készül a bakonyi sertésborda:

A karajt négy vagy nyolc egyforma szeletre vágom, kissé kiklopfolom, sózom és borsozom. A szalonnát apró kockákra vágom, a hagymát finomra, a gombát pedig cikkekre. A paprikát megmosom, kicsumázom, és kockákra vágom. A paradicsommal is így teszek, majd nekiállok a főzésnek!

Egy lábasban felforrósítom az olajat, és a hússzeleteket hirtelen elősütöm rajta, éppen csak addig, míg vékony kérget nem kapnak. A húsokat kiveszem, lecsepegtetem és félrerakom. A fennmaradt zsírban elkezdem sütni a szalonnát, majd ha lassan kész, hozzáadom az apróra vágott hagymát is. Mehet rá a gomba, amit pár perc alatt kissé megpirítok. Lehúzom a tűzről, megszórom a pirospaprikával, elkeverem és ráöntök 3-4 dl leszűrt húslevest.

Ismét melegítem és ha forr, visszateszem az elősütött hússzeleteket, majd hozzáadom a felvágott paprikát és paradicsomot. Nagyjából 15 perc alatt puhára párolom, és kiemelem a húst és a zöldségeket. A tejfölt simára keverem a liszttel, majd pár evőkanál szaftot is hozzáadok, így keverem ki. Visszaöntöm a szaftba, egy-két percig forralom, és ha szükségesnek érzem, fűszerezem. Tálaláskor a húsra öntöm.

A Keveremkavarom egy másik módszert is ajánl, amikor is először elkészíthetjük a paprikás gombamártást, és külön sütjük meg a húst, nem a lében pároljuk.

A kész bakonyit galuskával tálalom.

Bakonyi sertésborda
A bakonyi sertésborda két módon is elkészíthető / Kép forrása: Keveremkavarom

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!