Apukám sokszor kérte Anyukámat, hogy készítsen bakonyi sertésbordát. Erre eddig nem került sor, de a recept alapján elkészítettem neki, és odáig volt!
Hozzávalók:
- 60 dkg kicsontozott sertéskaraj
- só
- őrölt fekete bors
- 4 evőkanál olaj
- 6 dkg füstölt szalonna
- 1 vöröshagyma
- 20-25 dkg csiperkegomba
- 1-1 zöldpaprika és paradicsom
- 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
- 3-4 dl húsleves
- 2 dl tejföl
- kb. 1 púpozott kiskanál finomliszt
Így készül a bakonyi sertésborda:
A karajt négy vagy nyolc egyforma szeletre vágom, kissé kiklopfolom, sózom és borsozom. A szalonnát apró kockákra vágom, a hagymát finomra, a gombát pedig cikkekre. A paprikát megmosom, kicsumázom, és kockákra vágom. A paradicsommal is így teszek, majd nekiállok a főzésnek!
Egy lábasban felforrósítom az olajat, és a hússzeleteket hirtelen elősütöm rajta, éppen csak addig, míg vékony kérget nem kapnak. A húsokat kiveszem, lecsepegtetem és félrerakom. A fennmaradt zsírban elkezdem sütni a szalonnát, majd ha lassan kész, hozzáadom az apróra vágott hagymát is. Mehet rá a gomba, amit pár perc alatt kissé megpirítok. Lehúzom a tűzről, megszórom a pirospaprikával, elkeverem és ráöntök 3-4 dl leszűrt húslevest.
Ismét melegítem és ha forr, visszateszem az elősütött hússzeleteket, majd hozzáadom a felvágott paprikát és paradicsomot. Nagyjából 15 perc alatt puhára párolom, és kiemelem a húst és a zöldségeket. A tejfölt simára keverem a liszttel, majd pár evőkanál szaftot is hozzáadok, így keverem ki. Visszaöntöm a szaftba, egy-két percig forralom, és ha szükségesnek érzem, fűszerezem. Tálaláskor a húsra öntöm.
A Keveremkavarom egy másik módszert is ajánl, amikor is először elkészíthetjük a paprikás gombamártást, és külön sütjük meg a húst, nem a lében pároljuk.
A kész bakonyit galuskával tálalom.