Barion Pixel A neandervölgyiek nem szedtek vasat – nekünk miért kell? – Coloré

A neandervölgyiek nem szedtek vasat – nekünk miért kell?

2023. 10. 05.

A történelem számos korszakában a vitaminok és ásványi anyagok nem voltak ismertek. A neandervölgyiek nem szedtek vasat, de ennyire nem is kell visszamennünk az időben, hiszen sokáig nem volt tudatosság az ásványi anyagok pótlásában. Mégis: ha az ősembereknek nem kellett, nekünk miért kell?

Sok mindenben különbözünk a neandervölgyi embertől, így az életmódunkban is. Össze sem hasonlítható a mai életünk azzal, amilyet ők éltek, mégis egy dolog biztosan közös: nekik is szükségük volt vitaminokra és ásványi anyagokra az életben maradáshoz. Esetükben is megvoltak azok a táplálékok, amelyek segítették életben maradásukat, ám tény, hogy nem mindenki érte meg a felnőttkort, és az átlagos élettartam csupán 15 és 30 év között volt.

Ha a neandervölgyiek nem, mi miért?

A modern világban azonban számos életmód és élelmiszer közül választhatunk, ezzel persze akár meg is nehezíthetjük a dolgunkat a vitaminok, valamint az ásványi anyagok, így a vasbevitel tekintetében is. Az ősemberek ugyanis azt ették, amit a természet kínált nekik: főként az elejtett állatok húsát és a vadon termő növényeket, ezért nem is volt szükségük a vas pótlására.

Mi számos hibát elkövethetünk, amellyel nemcsak a vas bejutását, hanem a felszívódását is akadályozhatjuk!

Vegán életmód

A vegetáriánus és vegán életmódot folytatók különösen ki vannak téve a vashiánynak, ugyanis az állati eredetű élelmiszerekből szívódik fel igazán jól a vas. Ha a tojást, a húsételeket és a tejtermékeket kihagyjuk az étrendünkből, akkor érdemes a vas pótlásáról gondoskodni. Ugyanis a spenót és a sóska hiába tartalmaz sok vasat, belőlük mégis kevés vas tud hasznosulni.

A neandervölgyi ember sokkal több vasban gazdag étket, így vörös húst is vett magához
A neandervölgyi ember sokkal több vasban gazdag étket, így vörös húst is vett magához / Kép forrása: Pixabay

Fogyókúrák

Sok esetben a diéta annak az okozója, hogy nincs elég vas a szervezetünkben, ugyanis diétától függően nem jutunk hozzá a különböző vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Ennek egyik jele lehet a fáradtság, így, ha ezt érzékeljük, egy egyszerű vérvizsgálat segíthet rájönni a probléma okára, vashiány esetén pedig a mielőbb megkezdett vaspótló kezeléssel meg is szabadulhatunk a tünetektől.

Túlsúly

A túlsúly is okozhat vashiányt, sőt: kutatások szerint a túlsúlyos és elhízott embereknél 30%-kal nagyobb eséllyel alakul ki vashiány. Ennek oka, hogy az elhízott szervezetben krónikus gyulladás jön létre, miáltal csökken a táplálékvas hasznosulása. Ez gyerekeknél és felnőtteknél is tapasztalható, így különösen ügyelnünk kell a normál testalkat kialakítására és megőrzésére.

Betegségek

Egyes betegségek is nehezíthetik a vas felszívódását a szervezetben, így különböző emésztőrendszeri problémák, amelyek a bevitt tápanyagok hasznosulását akadályozzák.

Rossz szokások

Különböző rossz szokásaink ugyancsak megnehezíthetik a vas hasznosulását a szervezetünkben. Egyebek mellett a túlzott tea- és kávéfogyasztás is vezethet vashiányhoz.

Szerencsére azonban napjainkban már ismerjük a vas létfontosságú szerepét, és tudatos táplálkozással gondoskodhatunk az egészségünk megőrzéséről. A húsfélék, illetve a tojás rendszeres fogyasztása garantáltan biztosítja a megfelelő vasmennyiséget, ám ha nem lenne így, vaspótlók szedésével kiegészíthetjük az étkezést.  

Nyitókép forrása: Getty Images

/vaspotlas-okosan/a-neandervolgyiek-nem-szedtek-vasat-nekunk-miert-kell/