Barion Pixel 72 évesen elhunyt Robbie Coltrane, a Harry Potter-filmek Hagridja – Coloré

72 évesen elhunyt Robbie Coltrane, a Harry Potter-filmek Hagridja

2022. 10. 14.

72 éves korában elhunyt a Harry Potter-filmek kedves óriását alakító színész, Robbie Coltrane. Ugyan a varázsvilágban vált ismertté a neve, számos más alkotásban is láthattuk.

Robbie Coltrane ugyan több filmben és sorozatban is feltűnt, mégis akkor tett szert igazi népszerűségre, amikor óriásként mutatkozott be a Harry Potter-szériában. A nagy mamlaszt mindenki szerette, hiszen a nagy testhez nagy szív is tartozott, ami nemcsak a figura sajátja volt, hanem a színészé is.

Robbie Coltrane – Hagrid előtt

A színész Anthony Robert McMillan néven született 1950. március 30-án a skóciai Rutherglenben. Édesanyja tanár volt, aki kiválóan zongorázott, édesapaja pedig háziorvosként dolgozott. Főiskolai évei alatt számos sikert ért el: rögbizett, a vitakör elnöke volt, és több díjat is nyert a művészetek terén. Mindennek ellenére ezeket az éveket boldogtalannak írta le. Tanulmányait a glasgow-i művészeti iskolában folytatta, ahol csúfolták kiejtése miatt.

Robbie Coltrane, a Harry Potter-filmek Hagridja 72 évesen hunyt el
Robbie Coltrane, a Harry Potter-filmek Hagridja 72 évesen hunyt el / Kép forrása: Northfoto

Csupán a húszas évei elején fordult a színészet felé, ekkor vette fel a Coltrane nevet is, mellyel John Coltrane, szaxofonos előtt tisztelgett. Színpadon először 28 évesen állt Edinburgh-ben. Mivel jó humorérzéke volt, csatlakozhatott a The Comic Strip Presents csapatához, ami brit humoristákból állt. 1982 és 2012 között rendszeresen készítettek humoros műsorokat, melynek több részében is szerepet kapott a színész, emellett pedig rendezett is írt is epizódokat.

Filmben először 1980-ban tűnt fel, és ez volt a legtermékenyebb évtizede, ugyanis több, mint ötven alkotásban tűnt fel kisebb-nagyobb szerepekben.

Láthattuk többek között az Európai vakációban, a Fekete viperában, és a James Bond-féle Aranyszemben is.

A Harry Potterben

Felnézett a filmben szereplő gyerekekre, mert emlékei szerint neki az ő korukban az volt az egyetlen vágya, hogy legyen elég cukorkája délutánra, és kizártnak tartotta, hogy ennyi idősen érett lett volna ahhoz, hogy úgy játsszon egy szerepet, mint Daniel Radcliffe és a többi gyerekszereplő.

Amikor gyermekeivel néztek a Mary Poppins-t, mindig felmerült benne, hogy milyen jó lehet egy olyan filmben benne lenni, amit gyerekek generációi néznek. Végül megadatott neki. Emlékei szerint nagy volt a nyomás, ugyanis mindenképpen jó alakítást szeretett volna nyújtani:

,,Semmi nem lenne rosszabb egy pocsék Harry Potter filmnél, kivéve játszani egy pocsék Harry Potter-filmben”.

Félelmei azonban alaptalanok voltak, mert nemcsak a film lett hatalmas siker, hanem a félóriás Hagridot is sikerült úgy alakítani, hogy örökké emlékezzünk rá.

Nyitókép forrása: Northfoto

/szelavi/portre/robbie-coltrane-a-harry-potter-filmek/