Barion Pixel Esztergályos Cecília 80 éves – Életút a balettől ,,eddig, eddig, eddig” – Coloré

Esztergályos Cecília 80 éves – Életút a balettől ,,eddig, eddig, eddig”

2023. 01. 26.

Esztergályos Cecília neve mindenkinek ismerős: legyünk idősebbek vagy harmincasok, a ’90-es években biztosan néztük a Família Kft-t. E nyolcvanéves életút azonban jóval több a sorozatnál, bár tény és való, hogy Szép Károlyné szerepe óta a színésznő bizonyosan egy egész ország szeretetében fürdik.

Esztergályos Cecília 1943. január 26-án született Budapesten. Nyolcévesen már az Állami Balettintézetbe járt, ugyanis édesanyja úgy látta, hogy gyermeke rendkívül hajlékony, így elérte nála, hogy elmenjen felvételizni. Mint ismeretes, fel is vették a kislányt, ám a szigorú intézet falai nem sok esélyt adtak arra, hogy mély barátságok szövődjenek. A napot reggel hatkor kezdték, s ha aznap este jelenés volt valamelyik színházban, éjfélig biztosan nem kerültek ágyba a diákok. Mindennek ellenére Cecília imádta a balettet, mégis szomorúan élte meg, hogy nem építheti fővárosi karrierjét: Pécsre küldték, hogy pár pályatársával megalapítsa a Pécsi Balettet.

Már a pécsi évek alatt is több filmben feltűnt, ezért úgy gondolta, hogy ha a színészi szakma tanulható, szeretné ezt is elsajátítani, így 1964-től a Színház és Filmművészeti Főiskola diákja volt. A tánc és a mozgás ennek ellenére élete része maradt, ezt látta meg a Thália Színház rendezője, Kazimir Károly is, aki 1968-ban szerződtette a művésznőt, remélve, hogy táncot is csempészhetnek a prózai előadásokba.

Ebben az időszakban sok filmet forgatott, így többek között láthattuk az Álmodozások korában, a Régi idők focijában és A Pendragon legendában is, Bujtor István oldalán.

Esztergályos Cecília és Bujtor István A Pendragon legendában
Esztergályos Cecília és Bujtor István A Pendragon legendában / Kép forrása: Fortepan

Tizenhét évet töltött itt, majd 1990-ig a Nemzeti Színházban játszott, ezután egy évig a Veszprémi Petőfi Színházba szerződött.

Esztergályos Cecília Famíliája

1991-től 1999-ig a televízió kötötte le leginkább a színésznő idejét, ugyanis ebben az időszakan forgatták a Família Kft. című sorozatot, melyet hetente láthattak a tévénézők. A 385 részes szituációs komédia motorja volt Esztergályos Cecília: energiáit teljes mértékben belevitte a szerepbe, s ettől vált feledhetetlenné. A színésznő elmondása szerint, ha tehetné, a mai napig forgatná a sorozatot. Ahogy egy interjúban mondta, a Família Kft. titka azontúl, hogy jók voltak a készítők és a színészek, abban rejlett, hogy szeretet áradt belőle, ami Magyarországon és a filmekben is hiánycikk.

A sorozat után a művészet egyéb formája felé fordult, és elkezdett agyagozni és festeni. A hobbiól hamar szenvedély lett, így több kiállításon is láthattuk műveit. Ennek ellenére megjelent pár sorozatban kedvenc családja után is, így láthattuk a Barátok köztben, a Jóban rosszbanban, és a most induló Hazatalálsz című sorozatban is feltűnik.

2013 óta az Újszínház tagja, ahol rendkívüli örömmel dolgozik, ugyanis magyar szerzők darabjaiban játszhat. Így látható volt többek közt a Sári bíróban, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabban, és a magyar szinkronról szóló Hangemberekben is, ami nagy szabadságot ad a színésznőnek, ezért több rögtönzést is megenged magának. Ugyanez a helyzet a Meddig vagyok?! című önálló est esetében is, melyben Esztergályos Cecília megmutatja pár művét, és megosztja emlékeit a nagyérdeművel.

Munkásságát számtalan díjjal elismerték, így többek közt Jászai Mari-díjjal, Kossuth-díjjal, a Magyar Filmkritikusok Díjával, valamint a Sanremói Fesztivál legjobb női alakításának díját is megkapta, ezenfelül pedig Érdemes és Kiváló művész, valamint a Halhatatlanok Társulatának tagja.

Esztergályos Cecília személyisége is éppoly különleges és szeretnivaló, mint munkássága. Sikerei ellenére nem felejti el, hogy mind ugyanannak a ,,Famíliának” a tagjai vagyunk, így a mai napig örül, ha felismerik benne Szép Károlynét, avagy mindenki Ágicáját.

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT.

Nyitókép forrása: Youtube

/szelavi/portre/esztergalyos-cecilia-80-eves/