Barion Pixel Dadogó gyermekből Az ördög Pradát visel gonoszkodó Emily-je – Érdekességek a ma 40 éves Emily Bluntról – Coloré

Dadogó gyermekből Az ördög Pradát visel gonoszkodó Emily-je – Érdekességek a ma 40 éves Emily Bluntról

2023. 02. 23.

Scarlett O’Hara karaktere inspirálta arra, hogy színésznő legyen, ám ehhez meg kellett ugrania saját fizikai határait: legyűrni a dadogását. Az ördög Pradát visel Nigele, Stanley Tucci a sógora, az Office sztárja, John Krasinski a férje, s olyan kaliberű kollégákkal volt már szerencséje dolgozni, mint Anne Hathaway vagy Meryl Streep, ám az őt körülvevő felhajtás ellenére képes volt megtartani őszinte mosolyát és nyitott jellemét. Negyvenéves lett az új generációs Mary Poppins: Emily Blunt.

Könnyen lehet, hogy a brit származású színésznő, Emily Blunt rendelkezik a legszélesebb spektrumú rezuméval a mai A-listás sztárok körében, hiszen olyan szerepeket tudhat a háta mögött, mint a megkeseredett FBI-ügynök, Kate Macer (Sicario), a megbízhatatlan tanú, Rachel (A lány a vonaton), a hepciás asszisztens, Emily (Az ördög Pradát visel), s persze a gyerekek örök kedvence, Mary Poppins (Mary Poppins visszatér). Noha a tizes évek elején leginkább házasságától zengett a bulvármédia, Emily Blunt sokkal több az emlékezetes alakításainál és a John Krasinskival való házasságánál. Lássuk, mit érdemes tudni róla, s életének legérdekesebb momentumairól!

Dadogása miatt fordult a színészet felé 

Vannak, akik azért fordulnak a színészet felé, hogy minél több életet éljenek egyszerre, mások viszont a kihívásokat keresik. Utóbbi kategóriába tartozik Emily Blunt is, aki gyermekkorában dadogott, s ebből igen sok kellemetlensége származott. Blunt azonban megmakacsolta magát, s amikor először megtapasztalta, milyen érzés belebújni valaki más bőrébe, csodával határos módon elmúlt a dadogása. „Csak úgy tudtam folyékonyan beszélni, ha »másnak adtam ki magam«” – nyilatkozta erről egyszer. Blunt (enyhén szólva) bátran felvállalja dadogását, sőt, minél többet igyekszik beszélni róla, mert úgy véli, példájával dadogó gyermekeket inspirálhat. 

Az inspiráció forrása: Scarlett O’Hara

A dadogás mellett persze olyan színészóriások is inspirálták az útján, mint Vivien Leigh, az Elfújta a szél főszereplője, elmondása szerint ugyanis mindig Scarlett O’Hara szeretett volna lenni. Ahogy haladt előre a karrierje (Blunt először 2001-ben mutatkozott be Dame Judi Dench oldalán, a Haymarket Színházban A királyi család című előadásban, amelyért megkapta a „legjobb kezdő színésznőnek járó díjat”), olyan sztárok munkáit kezdte elemezni, mint például Meryl Streep vagy Cate Blanchett„Feltettem magamnak a kérdést: ki ez? Mit csinál? Jézusom, hogyan csinálja? Imádom megnézni a színésznőket és elemezni a munkájukat” – nyilatkozta az inspirációs forrásairól egy interjúban.  

Emily Blunt
Emily Blunt a való életben is jó barátságot ápol filmbéli partnerével, Anne Hathaway-jel, akivel a 2007-es Oscar-díjátadón emlékeztek meg Az ördög Pradát visel c. klasszikusról. Kép forrása: Northfoto

Blunt végül 2003-ban tett szert nemzetközi ismertségre Az elveszett kard legendája című alkotással, amelyben a Vészhelyzetből ismert Alex Kingston ellenfelét játszotta. Hasonlóan jól fogadta a közönség egy évvel később, a Szerelmem nyara című filmben, majd 2006-ban több hónapot töltött el Ausztráliában, miközben a Veszedelmes vonzerőt forgatta. Tény viszont, hogy a 2006-ban debütált Az ördög Pradát visel Emily-je juttatta be az A-listás sztárok közé, hiszen innentől kezdve olyan nagyágyúkkal dolgozott együtt, mint Meryl Streep vagy Tom Hanks

Azok a rendezők, akiket összehozott a sors Blunttal, szinte egyöntetűen úgy jellemezték, mint akinek olyan a jelenléte kamera előtt, „akárcsak a friss levegő”. Hozzátették, hogy hitelessége, energiája és összetett szerepvállalási képessége miatt egyértelműen kiemelkedik a többi színész közül. Hál’ Istennek! 

Csaknem a Marvel-univerzum tagja lett (kétszer is!) 

Akárcsak pályatársai, úgy ő is a háta mögött tudhat néhány elszalasztott lehetőséget: anno rá osztották ugyanis a Vasember 2-ben először felbukkanó Feketeözvegy szerepét, néhány évvel később pedig az Amerika Kapitány Peggy Carterét szánták neki, ám ütemezési konfliktusok és a szerződés körüli problémák miatt végül mindkét szerepet visszautasította. „Mindig nehéz erről beszélni, mert nem fair azokkal a színésznőkkel szemben, akik végül eljátszották a karaktereket,” – zárja le a témát, mindahányszor az elszalasztott lehetőségekről kérdezik. 

Emily Blunt, John Krasinski, Hang nélkül
Férjével, John Krasinskival a Hang nélkül forgatásán. Kép forrása: Northfoto

„Mi vagyunk Krunték”

A sikeres színésznő férfiszívek ezreit dobogtatta meg a kétezres években, egészen addig, amíg össze nem hozta őt a sors az Office-ból ismert John Krasinskival. Klasszikus módon találkoztak 2008-ban: Krasinski épp barátjával, Justin Theroux-val vacsorázott egy étteremben, amikor meglátott egy ismerőst, aki – mit ad Isten –, épp Blunttal vacsorázott. Krasinski utat tört magának az asztalhoz, majd addig nevettette a színésznőt, amíg kicsikarta a telefonszámát. Krasinski egyébként óriási rajongója volt, mielőtt találkoztak: állítása szerint nagyjából 72 alkalommal látta Az ördög Pradát visel című klasszikust. (Mi több, kedvenc outfitje is van, de ezt most hagyjuk.) Nem sokat teketóriáztak, hiszen Krasinski 2009-ben meg is kérte szerelme kezét, 2010-ben pedig össze is kötötték az életüket. 

„A Johnnal való találkozás teljesen megváltoztatta az életem. Legyőzhetetlennek érzem magam, ha arra gondolok, amit iránta érzek” 

– nyilatkozta Blunt a férjéről 2013-ban. Egy évvel később megszületett szerelmük első gyümölcse, Hazel Grace, két év múlva pedig Violetet üdvözölhették a Blunt-Krasinski háztartásban. A gyermekáldás hírét mindkét alkalommal Krasinski jelentette be a közösségimédia-fiókján, felesége ugyanis hírhedt arról, hogy nagy ívben kerüli az ilyesfajta oldalakat. 

A páros arról is nevezetes, hogy csak nagy ritkán osztják meg magánéletük morzsáit a rajongókkal (A Graham Norton Show-ban viccesen Kruntéknak nevezték magukat a Brangelina szóösszetételre reflektálva): legtöbbször arról halljuk őket nyilatkozni, milyennek élték meg a közös munkát, hiszen már azon is túl vannak. Krasinski szavaival élve „még nem váltak el”, így arra következtethetünk, hogy valóban kiváló munkakapcsolat alakult ki köztük a Hang nélkül filmek forgatásai alatt. 

Emily Blunt
Emily Blunt a 2022-es, Cannes-i filmfesztiválon. Kép forrása: Northfoto

Hang nélkül: az eddigi legjobb kooperáció 

Kétségtelen, hogy Blunt élete alakítását nyújtja a Hang nélkül első és második etapjaiban, s ezt (szerencsére) férje, a film rendezője és szereplője is így gondolja. „Tudom, hogy nyálasan fog hangzani, de szerintem ez volt eddigi karrierem legjobb munkakapcsolata. Nem láttam még munka közben, de amikor egy szobában vagy vele és elkezdi azt, amit csinál, mindenkiben megáll a szusz. Egyszerűen fantasztikus színésznő,” – mesélte a kooperációról Krasinski.

Blunt sem maradt adósa, hiszen amikor megnyerte a SAG-Awardsot, beszédében hangsúlyozta: ezt a díjat megosztja majd a férjével, akit „elképesztő filmkészítőnek” tart. 

„Borzasztó hálás vagyok, hogy megosztottad velem ezt az élményt, de nagy bajban lettél volna, ha nem nekem adod ezt a szerepet”

– jegyezte meg nevetve a színésznő. 

Bízunk benne, hogy az elkövetkezendőkben is ugyanilyen minőségű filmekben láthatjuk majd, s hogy továbbra is képes lesz megőrizni nevezetes, angol humorát – a legnehezebb helyzetekben is. Isten éltesse sokáig!  

Borítókép forrása: Northfoto
Források: ITTITTITTITT

/szelavi/portre/emily-blunt-40-eves/