Aki kereste a hangok ízét – elhunyt Vangelis

79 éves korában elhunyt megannyi filmzene és sláger szerzője: Vangelis.

Vangélisz Papathanaszíu Görögországban látta meg a napvilágot 1943. március 29-én, Evángelosz Odiszeáasz Papathanaszíu néven.

A zeneszerző az elektronikus és a new age stílus képviseletében alkotott kiemelkedőt. Az Aphrodite’s Child alapító tagjaként tett szert népszerűségre a ’60-as évek végén. A zenekar tagja volt Demis Roussos is, aki szintén világhírű karriert járt be. A banda legtöbb dalát Vangelis írta, aki megismerkedésükkor a The Forminx nevű együttes billentyűse volt.

A zenész szinesztéziával élt. Egy interjúban azt mondta, hogy gyerekként kifejezetten kereste, hogy egy hangnak milyen íze van, vagy egy illatnak milyen hangja lehet. Állítása szerint, amikor meglátott valakit, ismerte a hangját anélkül, hogy az megszólalt volna.

Vangelis szinesztéziával élte életét
Vangelis szinesztéziával élte életét / Kép forrása: Youtube

Önmagát általánosságban sikertelen emberként jellemezte. Mint mondta, normál esetben a Tűzszekerek sikere után amerikai turnén vett volna részt, ennek ellenére semmi ilyesmi nem történt. Sosem kapott érte díjat, és nem is lépett fel vele az Egyesült Államokban.

,,A zene az élet” – mondta egy interjúban. Akár késő estig is a stúdióban maradt, hogy felvegye a dalt, ami a fejében volt.

Ugyan az elektronikus zene egyik legnagyobb alakjaként tartották számon, akusztikus hangszereken is magabiztosan játszott. Ahogy a U2 frontebere, Bono mondta egyszer: ,,a zenéje igaz érzelmeket táplál az emberben”.

Oscar-díját a Tűzszekerek című film betétdaláért kapta 1981-ben. Ezen kívül a Szárnyas fejvadász, az 1492 – A Paradicsom meghódítása és a Nagy Sándor, a hódító című filmekhez komponált zenéket. Magyarországon a Hét című műsor egy időben Vangelis zenéjével indult.

Idősebb korában is aktív volt, még 2021-ben is adott ki albumot.

A zeneszerző kedden este hunyt el egy franciaországi kórházban. Halálának oka egyelőre nem ismert.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!