Barion Pixel Elhunyt Kóbor János – Coloré

Elhunyt Kóbor János

2021. 12. 06.

A család ugyan titkolta a részleteket, azt lehetett tudni, hogy hetek óta kórházban van, és hogy nagy a baj. Egy emberként izgultunk azért, hogy kikerüljön a mélyaltatásból, ám sajnos hiába: 78 évesen elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János.

„Régi csibészek”

Ugyan gyerekkorában sportoló szeretett volna lenni, és jó gátfutó is volt, egy alkalommal lesérült, így új álom után kellett néznie. Mivel nagyapja és nagybátyja is építészek voltak, ebbe az irányba indult. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte meg építészmérnöki diplomáját, ám végül sosem használta képesítését, mert olyan ajtók nyíltak ki számára, amelyen hiba lett volna nem belépnie.

A zenével már a gimnáziumi évek alatt megismerkedett, ekkor hozta létre első együttesét is. Itt még sorsolással döntötték el, hogy ki, milyen hangszeren játsszon – neki a ritmusgitár jutott. A banda később szétvált, ám egyik társával, Varsányi Istvánnal megalapították a Ciklon együttest, melynek keretében instrumentális nyugati dalokat játszottak. Állandó fellépő hely híján elhatározták, hogy szépen, lassan beszivárognak a Próféta nevű zenekarba. A terv működött, majd a Próféta utódjaként 1964-ben megalakult a nagysikerű Omega.

„Milyen szép a lángja!”

A kezdetekben a nyugati zenék játszásával folytatták, ekkor már Benkő László is tag volt, de alkalmanként Koncz Zsuzsa és Somló Tamás is csatlakozott. A ’60-as évek második felében már saját dalaik is voltak, amiket Kóbor János énekelt. Pályájuk úgy ívelt felfelé, hogy még angol nyelvű lemezt is kiadtak. A ’70-es évek elején felhagyott a gitározással, így az előadásra, illetve a dallam és a szöveg egymáshoz igazítására koncentrált.

Az Omega különlegessége volt, hogy 1968-ban ők voltak az elsők, akik teljesen önálló albumot adhattak ki, ráadásul abban is úttörők voltak Magyarországon, hogy egységes színpadi ruhát viseltek a koncerteken, ezen felül pedig a lézershow, a füstgép és a kivetítő az ő koncertjeiken volt először látható a magyar együttesek közül.

Kóbor János az Omega zenekarban
Fotó: Fortepan/Urbán Tamás – 1976

Külföldön többször is felhasználták zenéjüket, legyen szó különböző előadókról vagy tévéreklámokról.

„Ha én szél lehetnék!”

Számos díjat magáénak tudhatott: Liszt Ferenc- és Kossuth díjat az Omega együttes tagjaival megosztva kapta meg, de a Magyar Köztársaság Érdemrend kiskeresztjével és az Emberi méltóságért-díjával is rendelkezett. Ezek ellenére rendkívül közvetlen volt, személyiségét nem változtatta meg a siker.

Már gyerekként imádta a Balatont, ezért mindenképpen szeretett volna egy hajót, amin ringatózhat a tó vizén. Mint annyi minden, ez is megadatott neki, és jókat aludt a hullámok mozgatta hajóján. Egy alig egy hónappal ezelőtti interjúban azt mondta, hogy örök nyugalmat is a magyar tengernél szeretne találni, hogy hamvait a szél szórja végig a Balaton vidékén.

„Szállj, csak szállj tovább” Kóbor János!

Nyitókép forrása: Youtube