Barion Pixel Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály, a Flow-elmélet megalkotója – Coloré

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály, a Flow-elmélet megalkotója

2021. 10. 21.

87 éves korában elhunyt Csíkszentmihályi Mihály, magyar-amerikai pszichológus professzor, aki megfigyelte és tudományosan magyarázta a Flow-élményt.

A tudós Olaszországban látta meg a napvilágot, magyar szülők gyermekeként. A második világháború végén, tízéves korában Velencébe menekültek, ott vészelték át a nehéz időket. Már akkor megfigyelte, hogy mennyire másként reagálnak egyes emberek ugyanarra a helyzetre: míg sokan érthetően szenvedtek a nyomortól és a meghurcoltatástól, mások ugyanúgy élték az életüket, mintha minden rendben lenne.

Ugyan nem szeretett iskolába járni, folyton az élet nagy kérdésén gondolkodott: nem csak egy-egy területet akart megérteni, hanem az egész életet. Bízva az oktatásban, az Amerikai Egyesült Államokba utazott, hogy pszichológiát tanuljon, és beiratkozott az egyik legjobb oktatási intézménybe, a Chicagói Egyetemre.

Már tanulmányai során is megfigyelte, hogy a festők képeik készítése közben teljesen másképp viselkednek. Ezt a ,,transz-szerű” állapotot kezdte el vizsgálni, amit sakkozóknál, hegymászóknál és íróknál is felfedezett. Ez akkor még egy ismeretlen terület volt a pszichológiában, így beszélgetni kezdett a művészekkel és a sportolókkal, melyből kiderült, hogy azok a cselekvések, melyeket nem jutalomért vagy anyagi juttatásért, hanem kizárólag magáért a cselekvésért végez az ember, teljes elmélyülést eredményeznek.

Csíkszentmihályi Mihály, pszichológus, a flow elmélet megalkotója.
Fotó: Csíkszentmihályi Mihály/Facebook

A kutatások eredményéből könyv is készült, ami nem aratott osztatlan sikert, ám a tudóst ez nem gátolta abban, hogy folytassa megfigyeléseit. Naplóírásra kérte alanyait, így figyelte meg cselekvéseiket és az érzéseket, viselkedésformákat, amiket kiváltanak az alkotókból, sportolókból. Ebből alakult ki az, amit ma már Flow-élményként ismerünk. A ,,flow” szó jelentése arra utal, amikor a cselekvőből magától értetődően, erőlködés nélkül áramlik az, amit éppen csinál.

A siker 58 évesen érte utol a pszichológust, amikor is egy könyvkiadó azzal kereste meg, hogy írjon egy könyvet tudományos kutatásairól. A munka két évet vett igénybe; Csíkszentmihályi mindent leírt benne, amit fontosnak tartott. Választ adott arra, hogy mi a boldogság és arra is, hogy hogyan lehetünk mi magunk boldogok. Könyve rendkívüli siker lett, így a szerző végre megkapta a hőn áhított elismerést.

A pszichológust 2021. október 20-án érte a halál.

Gyászolja a családja, és az a több százezer ember, akit megtanított arra, hogy hogyan lehet boldogan élni.