Barion Pixel 80 éves lenne Cseh Tamás – Íme 10 kedvenc dalunk tőle – Coloré

80 éves lenne Cseh Tamás – Íme 10 kedvenc dalunk tőle

2023. 01. 22.

Cseh Tamás dalait bár ritkán játszották a rádiók, mégis több generáció csodálja művészetét. Ma ünnepelné 80. születésnapját, mely alkalommal szerzőnk összegyűjtötte kedvenc dalait.

Cseh Tamás olyan volt, mint egy krónikás. Mérhetetlen alázat volt benne a zene iránt, és dalait olyan szerénységgel adta elő, mint aki nem is érti, hogy miért is olyan nagy dolog, amit csinál. Koncert után nem akkor ment ki, amikor lanyhult a taps, hanem akkor, amikor kizavarták, hogy még egyszer hajoljon meg. Nem tudott mit kezdeni a tapssal, és nem szerette a koncert végét, akkorra ugyanis

már mindent kiadtál magadból, megszűnik a figyelem, ott már csak a boldogság, meg amolyan lelkiismeretfurdalás van, hogy mit csináltam rosszul.

Bár Budapesten született, gyerekkorában Tordasra költöztek, így az általános iskolát is itt fejezte be. A falu népe szabadidejében énekelt, így a zene szeretetét már gyerekkorában szívta magába, többek közt azért is, mert nagymamájával is sokat daloltak. 1956 novemberében ismét Budapestre költöztek, ahol Cseh Tamás a mai Szent Imre Gimnáziumban érettségizett. Erre az alkalomra egy gitárt kapott szüleitől, és meg is alapította első zenekarát a két szomszéd fiúval. Főleg tőlük és a metróaluljáró zenészeitől tanulta meg az alapokat.

A Sztereó együttes nem tartott ki sokáig, így Tamás a Képzőművészeti Főiskolára jelentkezett, ám mivel nem vették fel, egy évig kőműves-segédmunkásként dolgozott. A rajzolást nem hagyta abba, mégsem jutott be a főiskolára. Kénytelen volt hát más utat választani, így lett az egri Tanárképző Főiskola diákja, mégpedig rajztanári szakon. Perkátára költözött, ahol rémes körülmények között tanított, így egyedül a lovaglásban és a gitározásban lelte örömét. Visszatért Pestre, ahol először Kelenföldön majd Kőbányán tanított.

1970-ben találkozott Bereményi Gézával, akivel szinte rögtön elkezdtek dalokat írni. Miután látták, hogy működőképes a közös munka, összeköltöztek, és több száz közös dalt írtak – sokáig csak maguknak, mert féltek a cenzúrától és a közönség reakciójától. Nem volt rá okuk, hiszen párosuk maradandó műveket alkotott az élet szinte minden aspektusáról.

Cseh Tamás emlékezetes dalai

Természetesen rettentő nehéz volt kiválasztani csupán tíz dalt, hiszen mindnek elgondolkodtató mondanivalója és dallama van, így vehetjük ezt szubjektív listának és személyes főhajtásnak Cseh Tamás munkássága előtt.

Dal a ravaszdi Shakespeare Williamről

Igazi történetmesélős dal a ravaszdi Shakespeare Williamről reneszánszot idéző dallamokkal. Cseh Tamás, akárcsak egy dalnok, úgy énekli el a dán királyfi történetét, amiben van mese, játék és színház is.

Gróf Széchenyi István pisztolyát porozza

A szerzőpáros bátran ,,nyúlt” egykor élő személyekhez, így az angol drámaíró mellett a magyar történelem egyik legnagyobb alakjához, Gróf Széchenyi Istvánhoz is. A dal egy elképzelt párbeszéd a gróffal, aki éppen készül az öngyilkosságra. Mint azt a történelemkönyvekből tudjuk, sajnos nem sikerült lebeszélni…

Ha Koncz Zsuzsával járhatnék

Ma élő emberről is szólt dal, mégpedig egy kortárs énekesnőről, Koncz Zsuzsáról, akivel Cseh Tamás nem egyszer duettet is énekelt! A szöveg rendkívül játékos, ám Cseh Tamás előadásában igazán élvezhető, hiszen arcjátékával is elhiteti velünk, hogy valóban minden vágya, hogy Koncz Zsuzsa lehajoljon hozzá, ,,egy szürke emberhez”. A dalt egyébként Mácsai Pál is előadta a Cseh Tamásnak rendezett ünnepségen, aminek az volt a különlegessége, hogy számára nem csak álom volt, hogy az énekesnővel járjon egyszer.

Esetleg Edit

Nem Koncz Zsuzsa volt az egyetlen hölgy, akiről dal íródott, hiszen volt egy Judit is, aki esetleg Edit…

Orgazmus

Tán nem egy születésnapi válogatásba való, mégis az egyik legjobb Cseh Tamás-dal. A szöveg rendkívül szellemes és játékos, ennek ellenére fontos üzenetet hordoz. A ritmus és a hangszerelés nem tipikusan ,,Cseh Tamásos”, hiszen játékosságban idomul a szöveghez, és áll össze a történet egy már-már komikus, mégis rendkívül szerethető jelenetté a fejünkben.

Fehér babák

A Fehér babák ismét egy másik oldalát mutatja meg a művésznek: a megszokott gitáron túl erőteljes a zongora, és a háttérben hegedűszó is hallható. Egy intenzívebb rész után ismét csak a gitár húrjai zenélnek, ezzel téve rendkívül változatossá a dalt, ami visszafogottságával már-már megköveteli, hogy végighallgassuk. 1991-ben, amikor Cseh Tamás az Egyetemi Színpadon adta elő a szerzeményt, Zsíros Ágnes színésznő felment a színpadra, az előadó vállára hajtotta a fejét, és úgy nézte őt, mint egy látomást.

Valóság nagybátyám

Igazi, krónikás dal: csodaszép felvezető, és a Cseh Tamástól megszokott gitárkíséret, majd egy tetőpont és levezetés. Mesélők ők ketten Bereményi Gézával, az értelmezést pedig ránk bízzák.

Budapest

A Budapest című dal egyfajta melankolikus nosztalgia. A könnyed indítás után betekintést nyerhetünk abba, hogy pontosan mi is zajlik a város utcáin, annak jó és rossz oldalával együtt.

Karácsony

Az 1987-es Utóirat című dupla lemez egyik darabja, 1971-ből. A szerzőpáros ezzel a válogatással tett pontot a közös munka végére – egy időre. Dallama már-már George Harrison világába kalauzol, hasonló nyugalmat árasztva.

Csönded vagyok

A Csönded vagyok inkább költemény, mint dalszöveg, és Cseh Tamás zenéjével válik teljessé. Modern és reneszánsz stílus keveredése vezetett a tökéletességhez.

Cseh Tamás munkásságát dicséri, hogy Kossuth- és Liszt Ferenc-díjban részesítették, valamint halála után szobrot állítottak neki Budapesten, a Gellért téren, Kővágóörsön pedig utcát neveztek el róla.

Az énekes-zenész mindössze 66 évet élt, emlékül hagyva nekünk örökbecsű dalait.

Nyitókép forrása: Wikipédia