Barion Pixel 60 éves Rékasi Károly, aki a Körúton vált Bartha Zsolttá – Coloré

60 éves Rékasi Károly, aki a Körúton vált Bartha Zsolttá

2022. 09. 25.

Rékasi Károlynak nemcsak arcát, hangját is sokan ismerik. A szinkronstúdiók gyakori vendége a színész, aki ugyan az utóbbi években balesete miatt került a címlapokra, számos olyan esemény történt vele ezen kívül, amelyről érdemes megemlékezni.

Rékasi Károly 1962. szeptember 25-én született Jászberényben. Középiskolás évei alatt még bizonytalan volt a jövőt illetően: volt egy időszak, hogy egy szerelem miatt fogtechnikus szeretett volna lenni, ám ahogy a kapcsolat, úgy az álmok is véget értek, így a színészet iránt kezdett érdeklődni. Színház- és Filmművészeti Főiskolai évei alatt ismerte meg, majd vette el feleségül Détár Enikőt, majd 1986-ban kapta meg színészi diplomáját Szinetár Miklós osztályának tagjaként.

Elsőként a Madách Színház társulatához szegődött, majd 1987-től a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színpadán lépett fel három éven át. Ez időszak alatt szüksége volt rá, hogy több lábon álljon, így az esti előadások után ,,anyagmozgatóként” tevékenykedett a helyi húsipari vállalatnál.

A fiatal Rékasi Károly Wass Albertet szaval

1990-től ismét budapesti színházakban játszott: többek között a József Attila Színház és a Nemzeti Színház foglalkoztatta. Eljátszotta többek közt a Liliomfi címszerepét, játszott a 3 testőrben és a Jelenetek egy házasságból című darabban is látható volt. Egyik legutóbbi szerepe a József Attila Színházhoz kötötte: a Gyertyák csonkig égnekben élvezhettük játékát.

Ugyan már 1986-tól kezdve látható volt tévéfilmekben és sorozatokban, így többek közt az Isten teremtményeiben, a Lindában és a Kisvárosban is, az országos ismertséget Bartha Zsolt szerepe hozta meg számára a Barátok köztben. Karakteréhez az utcán fel-alá járkálva került közel: a Körúton figyelte a bőrdzsekis srácokat, és ezeknek az élményeknek a felhasználásával alakította ki Zsolt figuráját.

Rékasi Károly és a két szakmai szerelem

A sorozatforgatás egyik szakmai szerelmévé vált, míg a másiknak a színházat tartja. Ugyan rendkívül fárasztó időszak volt számára a reggeli forgatásról próbára menni, majd forgatásra és végül a nap végén előadásra, nehezen tudott volna meglenni bármelyik nélkül:

,,Az egyikből pótolom a másikat: amit az egyik helyen profitálok és magamra szedek, viszem át a másikba. Napi sorozatban szakmailag nem nagyon pallérozódik az ember, azt tudod a színházból vinni, az ismertséget viszont át tudod vinni a színházba, úgyhogy tudnak jól működni együtt”.

Részlet a Barátok köztből

Szinkronba krúzolva

A színész hangja már-már kikerülhetetlen a filmnéző közönség számára. Már azelőtt szinkronizált, hogy a főiskolán elkezdték volna tanulni, hogy hogyan működik a szinkron. A Házibuli folytatódik című francia filmhez hívták elsőként, amit számtalan más szerep követett. Hangja összenőtt David Duchovnyval, akit az X-aktákban szólaltatott meg, és Tom Cruise-éval is, akit több, mint húsz filmben szinkronizált. A kezdetekben nem nagyon szerette volna szinkronizálni az amerikai színészt, ugyanis castingon kellett részt vennie Tom Cruise fiatalkori magyar hangjával, Kautzky Armanddal, amit rendkívül rossz élményként élt meg. Mivel azonban maga Tom Cruise választotta ki magyar hangjául, a 2000-es évek elejétől párosuk állandó.

Részlet a Jack Reacher című filmből

2015. június 30-án súlyos motorbalesetet szenvedett. A balesetből vétlenül, ám számtalan sérüléssel került ki, gyógyulása több évig tartott. Több műtétet tudhat maga mögött, de mostanra életének mélypontját maga mögött hagyta. Ebben segítségére volt második felesége, Pikali Gerda is, akivel teljes harmóniában élnek. A Barátok közt stábja is kiállt mellette: balesetét beleírták a sorozatba, hogy ne kelljen többet mozognia annál, mint amire képes. Nem véletlen hát, hogy a színész megsiratta az utolsó forgatási napot, és a szerepet, ami országosan is ismertté tette.

Ugyan a Barátok közt 23 év után véget ért, a színész sosem szeretett egylábon állni, így éli tovább az életét: színházban játszik, és vőfélyként is tevékenykedik. Éppen hatvanadik születésnapja előtt egy nappal kezdte el az országos turnét a Petőfi 200. – Szabadság, szerelem című előadással.

A József Attila Színház munkásságát 2016-ban Kaló Flórián-díjjal jutalmazta.

Születésnapja alkalmából a következő gondolatokat fogalmazta meg:

,,Egy pillanatig nem érek rá a korommal foglalkozni. Folyamatosan jönnek új gondolatok, tervek, mert igényem van a változásra, az előrelépésre, arra, hogy fenntartsam a saját használhatóságomat, alkalmazhatóságomat. Legyen szó színjátszásról, irodalmi estről, szinkronizálásról vagy éppen vőfélykedésről.”

Nyitókép forrása: Wikipédia