Barion Pixel Több, mint zenész: 60 éves lett Jon Bon Jovi – Coloré

Több, mint zenész: 60 éves lett Jon Bon Jovi

2022. 03. 02.

Együttesét mindenki ismeri, csibészes mosolyával rabul ejt, hangja pedig nem ereszt. Ő Jon Bon Jovi, aki a mai napon ünnepli hatvanadik születésnapját.

John Francis Bongiovi Junior – ezen a néven született a mára világhírűvé vált zenész, aki egy borbély és egy egykori Playboy-nyuszi gyermeke. Apja révén olasz származású, míg édesanyján keresztül szlovák vér is csörgedezik az ereiben.

A zenélést már tizenhárom évesen elkezdte: zongorával és gitárral próbálgatta szárnyait. Első együttesét is ekkortájt alapította, majd három évre rá a másodikat is, és még tinédzser éveiben jött létre a John Bongiovi and the Wild Ones nevű formáció is. Ekkor már klubokban is felléptek, de mellette dolgozni is járt: unokatestvére hanglemez-stúdiójában volt takarító. 1980-ban éppen egy karácsonyi Star Wars albumot vettek fel, amikor a stúdió vezetője felajánlotta az akkor tizennyolc éves Johnnak, hogy énekelje fel R2-D2 dalát. Ez volt az első album, amin hallható volt.

1983-ban egy helyi rádióhoz ment, hogy pár átkötő-zenét írjon, de éppen egy lemez kiadásán dolgoztak, és mint helyi tehetséget, úgy támogatták, hogy Runaway című dalát is rátették a korongra. Még ebben az évben megalakult a mára legendássá volt Bon Jovi zenekar.

Bon Jovi, mint zenekar

A banda rögtön elkezdett dübörögni. Olyan zenészek egészítették ki, mint Alec John Such basszusgitáros, illetve a mai napig is aktív tagok: David Bryan billentyűs és Tico Torres dobos.

1984-ben megjelent első albumuk, majd a Runaway volt az a dal, ami rákerült a Top 40-es listára. ’86-ra már világszerte kezdték felfedezni maguknak az emberek a Bon Jovit, amit harmadik lemezüknek, a Slippery When Wetnek köszönhetnek. Ebből világszerte 28 millió darabot adtak el, és olyan jól ismert dalok vannak rajta, mint a You Give Love a Bad Name és a Livin’ on a Prayer.

2020-ig 15 stúdióalbumot jelentettek meg, melyből világszerte több, mint százmilliót adtak el. Ezzel az egyik legnépszerűbb amerikai rock bandává váltak, s a szeretet meg is hálálták: több, mint 2700 koncertet adtak a világ csaknem hatvan országában, köztük Budapesten is, 1993. szeptember elsején.

Bon Jovi szólóban

Úgy alakult, hogy John Bon Jovi egyedül is adott ki lemezt. 1990-ben megírta a Vadnyugati fiai II című film zenéjét, és ebből, illetve a munka alatt születő további dalokból áll a szólóalbum. A film zenéjét Oscar-díjra jelölték, ám végül nem az övé lett a trófea. Egy évre rá saját kiadót alapított, így segítve zenésztársai és saját munkáját.

A filmzenék továbbra sem kerülték el, a Született gengszterek és a Destination anywhere nevű rövidfilm zenéje is az ő érdemes, amelyben ő maga is feltűnt.

Magánélete nem egy klasszikus rocksztárét tükrözi: 1989-ben feleségül vette iskolai szerelmét, Dorotheát, akivel négy gyermeket neveltek fel, és azóta is boldogan élnek. Szerelmük már-már legendás: egy koncertfelvétel végén látható, ahogy John a hölgy rajongók kereszttüzében áll, ám ő jegygyűrűjét mutatva jelzi: a szíve Dorotheáé.

Bon Jovi és felesége Dorothea
Bon Jovi és felesége Dorothea / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A társadalomért nemcsak zenéjével tett: jótékonykodásainak és a szegények melletti kiállásának köszönhetően mindenkori segítőként is számontartják, ezért a Princeton Egyetem tiszteletbeli diplomával tüntette ki. Ilyesfajta munkája a koronavírus alatt sem szünetelt: amikor a járványhelyzet súlyossá vált, többek közt egy dallal próbált segíteni azokon, akik betegek vagy elveszítették szeretteiket.

Jon Bon Jovinak nemcsak zenei, hanem emberi nagysága is kiemelkedő, így kijelenthetjük: beírta nevét a történelemkönyvekbe.

Nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix