Barion Pixel Sofía Vergara: “Nem mindig én voltam a legokosabb a szobában, de én dolgoztam a legkeményebben” – Coloré

Sofía Vergara: “Nem mindig én voltam a legokosabb a szobában, de én dolgoztam a legkeményebben”

2022. 07. 10.

Egy karakán, hangos latin-amerikai nő, akiről sokan azt hiszik, hogy csak külsőleg érdekes. A ma 50 éves Sofía Vergara szerencsére bebizonyította, hogy humora és esze juttatta el oda, ahol ma tart.

Sofía Vergara tisztában van vele, hogy külseje megnyitott előtte bizonyos ajtókat Hollywoodban, ám azt, ahol most van, kizárólag a kemény munkának tudja be. “Az juttatott ide, hogy csinos vagyok, de ha csupán szép arc lettem volna, elég hamar kirostáltak volna.” – mesélte a Harper’s Bazaar Arabia-nak 2016-ban. Úgy véli, sokszor nem ő volt a legokosabb lány a szobában, de mindig ő dolgozott a legkeményebben. Szerinte az álmok nem valósulnak meg, ha csak úgy leülsz a fenekedre és elfogadod a dolgokat, ahogy vannak.

Sofia Vergara
2016-ban a SAG-díjátadón. Forrás: Northfoto

Kolumbiában, Barranquillában született öt testvér egyikeként egy egyszerű munkáscsaládba. A manapság csinos alakjáról, dús kebleiről és harsány stílusáról ismert Vergaráról nehéz elhinni, de későn érő típus volt. Egy Nightline-nak adott 2011-es interjújában elmesélte, hogy gyermekkorában a „palillo” volt a beceneve, ami spanyolul „fogpiszkálót” jelent. 

Az én kultúrámban egy sovány lánynak semmit nem tartogat az élet, szóval nagyon féltem, mindig aggódtam, hogy soha nem fogom megtölteni azokat a mesés ruhákat, amiket anyám viselt… Soha nem hordtam szoknyát vagy ilyesmit, mert azt hittem, túl sovány vagyok.”

A 2020-as év legjobban fizetett színésznőjéről sokan úgy tartják, hogy képernyőre termett. Pedig eredetileg – mint oly sokan – Sofía Vergara sem készült Hollywoodba. Az egészségügyi pálya érdekelte, fogorvosnak tanult (két félév hiányzott csak a diplomájához, amikor a színészet végül miatt abbahagyta azt), ám mégsem így alakult az élete – mindannyiunk szerencséjére. Azonban a fogápolás a mai napig fontos számára, bevallása szerint egyenesen megszállottja annak.

Celebrity Portraits July 24, 2005
Sofía 2005-ben. Forrás: Northfoto

Míg számos színész éveket, évtizedeket tölt el szerepek hajkurászásával, Vergarát Pamela Andersonhoz hasonlóan egy egyszerű hétköznapon fedezték fel – 17 éves volt, amikor egy strandon kiszúrta magának egy fotós, és lehetőséget kínált neki egy Pepsi-reklámban. Vergara ekkor épp egy katolikus középiskola végzős diákja volt, így az első gondolata az volt, hogy “Mit fognak szólni a nővérek? Nem szerepelhetek bikiniben egy tévéreklámban, azonnal kicsapnak!” Végül elvállalta a felkérést, az iskolából sem csapták ki, és a szpotot addig nem játszották le, amíg le nem érettségizett. Ezután, ahogy írtuk is, elkezdte a fogorvosképzést, közben pedig mintegy mellesleg hozzáment középiskolai szerelméhez, Joe Gonzalezhez. Egy évvel később megszületett fiuk, Manolo, a házaspár viszont 1993-tól külön folytatta életét. Így Vergara huszonegy évesen egyedülálló édesanya lett, ami bevallása szerint sem volt egyszerű feladat. De a People magazinnak adott egyik interjújában hozzátette, hogy 

Amikor az emberek megdicsérik, hogy milyen jó modorú, milyen bájos, vicces és mennyire jól viselkedik, akkor úgy érzem, minden áldozat megérte.

A Pepsis munka után szép számmal kapott modell- és tévés felkéréseket, huszonhárom éves korára pedig a kifutón találta magát. 1995 és 1998 között egy utazási műsort (Fuera de serie) vezetett, utána pedig az Egyesült Államokba költözött. De nem csak a karrier miatt hagyta maga mögött Kolumbiát, hanem egy családi tragédia kergette el szülőhazájából. 1998-ban ugyanis idősebbik bátyját, Rafaelt emberrablók ölték meg, a család a borzasztó eset után telepedett le Miamiban. Itt az Univision csatorna egyik spanyol nyelvű tévés vetélkedőjében lett az egyik házigazda, az A que no te atreves („Amit nem mersz”) keretein belül a versenyzőknek furcsa, kínos dolgokat kellett nyilvánosan csinálniuk. Azt mesélte egy ízben az Independentnek, hogy amíg nem költözött Amerikába, nem igazán törődött azzal, hogy szexi lenne. „Latin-Amerikában mindenki tangában megy a strandra, mindig magas sarkút viselsz és ki vagy sminkelve. Mindennapi dolog ez nálunk.” – mesélte nevetve.

Első filmes munkája a 2002-es Totál káosz volt, és Damon Wayans Életem értelmei című sorozatában is kapott ekkortájt egy kisebb epizódszerepet. Ahogy azonban karrierje kezdett beindulni, pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak nálamég nem volt harminc sem. Egyik pajzsmirigyét el is távolították, ő pedig lassacskán megbarátkozott a műtét utáni heggel – olyannyira, hogy megkérte fiát, photoshoppoljon rá valamilyen durva “Frankeinsten-heget”, és küldjék el a barátaiknak a fotót azzal a megjegyzéssel, hogy “Jól vagyok!”.

sofia vergara nő a köbön
Nő a köbön (Chasing Papi), 2003. Forrás: Northfoto

A Nő a köbön (Chasing Papi) című 2003-as romantikus vígjátékban Jaci Velasquezzel és Roselyn Sanchezzel (Született szobalányok, Nyomtalanul) játszott, ő alakította Cici-t, a forrófejű pincérnőt, a főszereplő nőcsábász (Eduardo Verástegui) egyik barátnőjét a háromból. Nem sokkal később a Négy tesó című filmben kapott szerepet, majd az egy évadot megért Hot Properties című sorozatban, és számos spanyol szappanoperában vállalt munkát. 2009-ben a Broadway-életbe is belekóstolt, amikor a képernyőn Queen Latifah által híressé tett karaktert, a Chicago musical Mama Mortonját játszotta el.

A nagyközönség szívébe 2009-ben lopta be magát, amikor a Modern család címet viselő sitcomban Gloria Delgado-Pritchettként tűnt fel, ez a szerep hozta meg számára az áttörést. A harsány kolumbiai származású nő személyiségét róla mintázták, hiszen mindketten vonzóak, erős akcentussal beszélik az angolt, és nemcsak szépségük, hanem temperamentumuk és humoruk miatt kerülnek folyton a figyelem középpontjába. Ő is tudja, mennyi közös vonása van Gloriával, bevallása szerint gyakran megesik, hogy megfordul, mérgesen ordít, majd visszafordul és el már el is feledkezett róla.

Sag Awards 2011 Press Room
2011-ben sorozatbeli férjével, Ed O’Neill-el a legjobb szereplőgárdának járó SAG-díjaikkal. Forrás: Northfoto

A nézők nagyobbik fele imádja őt Gloria szerepében, mások viszont azt állítják, hogy sztereotipizálja a latin-amerikai nőket, neki viszont nincs ideje a negatív kritikákra.

Mi a baj a sztereotípiával? Gloria karakterét anyám és a nagynéném ihlette. Mindketten latin nők, Kolumbiában nőttek fel, akárcsak én. Szeretik a színeket, a mintákat és a cipőket. Én is ilyen vagyok: érzéki, intenzív, boldog nő, aki párja minden dolgába be akar vonódni azért, hogy segítségére lehessen.

A Modern család korai éveiben kezdett el randizni Nick Loeb üzletemberrel, aki aztán el is jegyezte, ám két évvel később elváltak útjaik. Nem sokkal később a True Blood és a Magic Mike színészében, Joe Manganielloban találta meg a párját, aki még találkozásuk évében, 2014 karácsonyán meg is kérte a színésznő kezét. 2015-ben aztán össze is kötötték életüket egy Palm Beach-en tartott pazar esküvő keretein belül és azóta is boldogok együtt.

Természetesen Vergara nem csak a szexi latin anyuka a tévéből, hanem sikeres üzletasszony is. Huszonéves korában társalapítója volt a Latin World Entertainment nevet viselő vállalatnak, mely egy tehetségkutató és marketingügynökség. Szívügye, hogy támogassa a Föld bármely pontján élő női vállalkozókat, ezért EBY nevű üzleti vállalkozásának segítségével nettó árbevételének tíz százalékát arra fordítja, hogy világszerte segítse a nőket saját vállalkozásaik beindításában.“Azokban az országokban, ahol nagy a szegénység, a nők nagyon fontos erőt jelentenek a család számára” – mondta a Women’s Health-nek. „Néha szörnyű dolgokat kell elviselniük, mert nem tehetik meg, hogy összepakoljanak és elmenjenek. Szeretnék adni nekik valamit, hogy segíthessenek magukon, hogy pénzt takarítsanak meg, hogy jobban irányíthassák az életüket.

Vergara Manganiello
Vergara és Manganiello 2015-ben a Csábítunk és védünk premierjén. Forrás: Northfoto

Számos mellékszerep (Machete gyilkol, A séf, Joker, Meet The Browns) után Sofía Vergara 2014-ben végre megkapta első filmes főszerepét – a Csábítunk és védünk című vígjátékban Reese Witherspoon oldalán alakította egy drogbáró feleségét, akit fontos tanúi mivolta miatt Witherspoon rendőrkaraktere próbál meg megvédeni egy országon át. Közelgő szerepe pedig a hírhedt drogkirálynő, a Fekete Özvegy néven elhíresült Griselda Blanco megformálása lesz. Ezzel kilép a vicces, csinos nő skatulyából, és megmutathatja, hogy drámai oldala is van, az első forgatási képek legalábbis magukért beszélnek. A minisorozat forgatása januárban kezdődött el és a Netflix gyártja majd.

2020 óta az America’s Got Talent tehetségkutató házigazdája, emellett hírnevét mindig igyekszik jótékony célokra is fordítani, többek között millió dolláros összeget segített összegyűjteni a Kiva.org-gal együtt, hogy a Global COVID-19 Response Fund munkáját támogassa. Mindig humoránál van, hiszen rengetegszer viccelődtek már túl nagy (?) kebleivel vagy épp erős spanyol akcentusával különböző showműsorokban, ő azonban mindig rátett egy lapáttal a poénokra, sőt, saját vicceinek jó része is önreflektív. „Apám azt mondta, ha bármilyen művészi dolgot csinálok majd, mindig ribinek fogok kinézni. Azt mondtam neki, ezekkel a nagy mellekkel, amiket az édesanyádtól örököltem, máris így nézek ki.” Lehetne egy üresfejű végzet asszonya is, de Sofía Vergara pont, hogy nem az.