Barion Pixel Zooey Deschanel New Girl-jét receptre kellene felírni rosszkedv ellen – Coloré

Zooey Deschanel New Girl-jét receptre kellene felírni rosszkedv ellen

2022. 10. 19.

A húszas-harmincas éveikben járó, önmagukat kereső baráti társaságokról szóló sitcomok már legalább három évtizede a nézők kedvencei. A Jóbarátoktól elkezdve az Így jártam anyátokkal-on át az Agymenőkig számtalan feldolgozása volt a témának, milliók fújják kívülről az idézeteket és ismerték az ikonikus jeleneteket. Azonban van még egy rettentően alulértékelt, itthon túl kevesek által ismert produkció: a New Girl.

A New Girl aligha készülhetett volna el a 2020-as évek Magyarországában, hiszen ki költözne be egy friss szakítás után három vadidegen férfihez? Jess-ben fel sem merül, hogy ez problematikus lehet – még szerencse, hiszen így kaptuk meg több, mint tíz éve az egyik legjobb, ám leginkább mellőzött szituációs komédiát.

A New Girl (magyar címén Új csaj) 2011-ben indult a Foxon, főszereplője Zooey Deschanel, aki tulajdonképpen önmaga eltúlzott változatát játssza 7 évadon át. Az általa alakított Jessica Day az örök naiva, egy általános iskolai tanárnő, aki pöttyöket, masnikat, balerinacipőt hord, aki a leglehetetlenebb pillanatokban fakad dalra, aki mintha egy Disney-mesében élne – és akit az első rész elején megcsal a pasija. Kénytelen hát kiköltözni a srác házából, így akad rá egy Los Angeles-i loft lakáshirdetésére, ahol három srác lakik.

New Girl3
Forrás: Northfoto

A New Girl nekem a 2010-es évek Jóbarátokja

Egyikük Nick (Jake Johnson), a cinikus bárpultos egy közel harmincéves férfi bőrébe bújt gyerek, aki menekül mindenféle felelősség elől, kibukott a jogi egyetemről, nincs megtakarítása és képtelen az érzéseiről beszélni. Egykori egyetemi szobatársa Schmidt (Max Greenfield) egy duci tinédzserből lett irodista, aki betegesen pedáns, előszeretettel kapja le a pólóját, hogy izmait mutogassa, maximalista és sznob, mégis ő a loft összetartó ereje. Winston (Lamorne Morris) és Nick gyerekkoruk óta ismerik egymást, így amikor előbbinek befuccsolt Lettországban a kosaraskarrierje, beköltözött hozzájuk a loftba. Igyekszik kitalálni, mégis mit kezdjen magával visszatérése után, munkát keres, csajozni is próbál, ez több-kevesebb sikerrel megy is neki.

Főbb szereplőként jelenik még meg Cece (Hannah Simone), Jess gyerekkori legjobb barátnője, aki modellként dolgozik és próbálja örök naiv barátnőjét terelgetni az élet „kegyetlenségei” között. Így ötükből áll hát össze a csapat, akinek mindennapjait követhetjük a New Girl 20-25 perces részein keresztül. Nem nagy meglepetés, hogy szerelmek és szakítások, kínos helyzetek, pénzügyi és munkahelyi gondok és kihívások, családi viszályok, esküvők és temetések szegélyezik útjukat. De valahogy mégis eredetivé sikerült varázsolni az Elizabeth Meriwether nevével fémjelzett sorozatot, ahol egyensúlyban tartják a komédiát a drámával, ahol nem csak hülyéskedésből állnak az epizódok, hanem mindannyiunk számára ismerős helyzeteket is felsorakoztatnak. Sőt, az indiai és a zsidó kultúrába is bepillanthatunk kicsit Schmidt és Cece származásának köszönhetően.

New Girl2
Forrás: Northfoto

A vendégszereplők között feltűnik Taylor Swift, Megan Fox, Fred Armisen, Justin Long, Adam Brody, Josh Gad, Jessica Biel, Dermot Mulroney, Linda Cardellini, Jamie Lee Curtis, saját magát játssza pedig a sorozatban Prince és Kareem Abdul-Jabbar.

A több, mint nyolcvan alkalommal jelölt New Girl tizenegy elismerést gyűjtött be az évek során, például a Critics Choice Awardson, a Teen Choice Awardson és a Women’s Image Network Awardson is. Bár szinkronosan is jó, a legjobb élményt eredeti nyelven nyújtja a sok popkulturális utalás és szóvicc miatt, na meg azért, mert Jess előszeretettel változtatja el a hangját kínos helyzetekben.

Borítókép forrása: Northfoto