Barion Pixel A Yoko Ono előtt tisztelgő kiállítás február 18-ig tekinthető meg a Nemzeti Múzeumban – Coloré

A Yoko Ono előtt tisztelgő kiállítás február 18-ig tekinthető meg a Nemzeti Múzeumban

2023. 02. 11.

Ugyan hazánkban inkább a popkultúrának köszönhetően vált ismertté, Yoko Ono neve egy életre összeforrt a béketörekvésekkel, s persze John Lenonnal. Nem véletlen, hogy a Nemzeti Múzeum (az orosz-ukrán háború apropóján) külön kiállítást szentelt a nagynevű művésznek, amely február 18-áig látogatható az intézményben.

A lassan egy éve tartó orosz-ukrán háború nemcsak elvesz, hanem valamennyit ad is, hiszen a békevágy akkor érzékelhető leginkább, ha az addigi világrend meggyengülni látszik. A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono kiállítás a Nemzeti Múzeumban olyan árnyalatokat mutat fel a háború-béke témájában, amelyek ritkán bukkannak csak fel a közbeszédben. 

Yoko Ono, a béke nagykövete

Hazánkban leginkább a modernizmus képviselőjeként, külföldön viszont egyértelműen a béke nagyköveteként tekintenek a február 18-án kilencvenedik életévét betöltő Yoko Onóra. A Tokióban született alkotó nevéhez azonban sokkal több dolog fűződik, mint a modernizmus: harminchárom zenei nagylemez, hatvan film és számos könyv alkotójaként ismerhetjük. Életművének jelentős része ugyanakkor inkább a képzőművészethez, semmint a zenéhez és az íráshoz kötődik: a híres szamurájok leszármazottja a konceptualista művészet iskolateremtő mestere. (A konceptualizmus lényege, hogy szakít a hagyományos művészet tárgyi elemeivel, s inkább a gondolatiságot helyezi előtérbe – a szerk.) 

John Lennon, Yoko Ono, kiállítás
John Lennon és Yoko Ono 1976-ban. Kép forrása: Northfoto

Nemcsak családfájában, hanem gyermekkori emlékeiben is megtalálhatók a mára csak filmekből ismert szamurájok: arisztokrata származása miatt egy osztályba járt Akihitó császárral, ám később bebizonyította, hogy saját jogán is megállja a helyét: ő volt az első nő Japánban, aki filozófiát hallgatott az egyetemen. Kapcsolatainak köszönhetően később olyan nevekkel dolgozott együtt, mint például John Cage, ám a nagyközönség leginkább a John Lenonnal való közös munkájáról ismeri. 

A háborúnak vége! Ha akarod – A kiállítás

Kilencven éve alatt Ono nem kevés műtárgyat hozott létre, ám korábban még nem volt ilyen különleges, több művet felölelő kiállítása hazánk fővárosában, Budapesten. A Nemzeti Múzeum tárlata az orosz-ukrán háború apropóján, a béke fontossága jegyében jött létre, s a kurátorok bíznak abban, hogy a kiállított művek „képesek lehetnek olyan árnyalatok felmutatására, amilyenekre a közbeszédben nem kerül sor”. 

A művek között olyan, nagy szabású alkotások találunk, mint a múzeum előcsarnokában álló Kívánságfa a békéért című installáció, amelyre a látogatók az ukrán béke eléréséhez szükséges kívánságokat helyezhetnek el. (Ez a műtárgy egyébként jegyváltás nélkül is megtekinthető, s később Izlandra kerül majd.) 

Csakúgy a látogatók képzelete és gondolatai alakítják a Menekülthajó és Az én anyukám gyönyörű nevezetű alkotásokat: mindkettő a látogatók üzeneteivel válik igazi értékké. A kiállítás keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban 2023. február 18-ig. 

Borítókép forrása: Northfoto
Források: ITT és MNM sajtóanyag 

/szelavi/napijo/yoko-ono-a-haborunak-vege-nemzeti-muzeum/