Barion Pixel Reflektorfényben a terror: a háború és a klímaválság állnak a World Press Photo kiállítás 2023 fókuszában – Coloré

Reflektorfényben a terror: a háború és a klímaválság állnak a World Press Photo kiállítás 2023 fókuszában

2023. 09. 22.

Újabb kulturális csemegével bővül az ősz: szeptember 22-től indul a World Press Photo kiállítás 2023, amelyen bátran szemezgethetünk a világ legkiválóbb fotóriportereinek dokumentarista munkáiból a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az orosz-ukrán háború, a talibánok által leuralt Afganisztán, a klímaválság arcai Marokkótól Ausztrálián át, Perun keresztül Kazahsztánig. Dióhéjban e témák körül forog a World Press Photo kiállítás 2023, amely a korábbi évekre való óriási érdeklődésnek köszönhetően idén először hat héten keresztül, szeptember 22. – november 5. között lesz látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban, Budapesten. 

World Press Photo kiállítás 2023 – Amit a győztesekről tudni érdemes

A kulturális és identitásbeli konfliktusokról, a migrációról, az elveszett múlt emlékeiről, valamint a közeli és távoli jövőbe való bepillantásról szól az a 24, nyertes pályamű, amelyet a zsűri több mint hatvanezer, beérkező képanyagból válogatott ki 127 ország 3752 pályázója közül az idei World Press Photo kiállításra. 

Akárcsak a korábbi években, úgy a kiállítás idén is az elmúlt év legjobb fotóriporteri és dokumentarista fotóit mutatja be és díjazza. A 2022-es előzsűrízési metódushoz ragaszkodva a World Press Photo Alapítvány ezúttal is külön földrajzi egységeket hozott létre (így például afrikai, ázsiai, európai, észak- és közép-amerikai, dél-amerikai, dél-kelet-ázsiai és óceániai régiót), hogy egységesen elosztva értékelhesse az említett övezetekből érkező pályaműveket. 

World Press Photo kiállítás 2023
A spanyol Cajasol Alapítvány elnöke, Antonio Pulido Gutierrez és a World Press Photo kiállítás küldötte, Martha Echevarria 2023. május 4-én, a sevillai bemutatón Jevgenyij Maloletka győztes képével. Kép forrása: Europa Press News/Getty Images

Az idei év egyedi képének fődíját Jevgenyij Maloletka, az Associated Press munkatársa nyerte el A mariupoli szülészeti klinika bombázása című képével. Maloletka fotója elkészülése pillanatában bejárta a világsajtót: a férfi ugyanis egyike volt annak a kevés fotóriporternek, aki 2022 tavaszán a helyszínen, azaz Mariupolban dokumentálta az orosz megszállás borzalmait. Maloletka képén egyébként egy vajúdó édesanya látható, akit a tűzoltók egy hordányon cipelnek az ideiglenesen felállított kórházba. Ami a fotó utóéletét illeti: a 32 éves Irina Kalinina ugyan megszülte Miron, azaz béke névre keresztelt kisfiát, a kicsi végül halva született. Félórával később az édesanya is elhunyt. 

Összekapcsolni a világot a fontos történetekkel

A World Press Photo Alapítvány 1955 óta rendezi meg a World Press Photo kiállítást: anno egy csapat holland fényképész állt össze azért, hogy bemutathassa munkáit a nemzetközi közönségnek. Az Alapítvány immáron több mint hat évtizede, nonprofit szervezetként létezik, s ezidő alatt igyekezett adaptálódni az újságírói és képszerkesztői szakmát érintő változásokhoz is. Ebből kifolyólag küldetésük kibővült, s az alapítók tapasztalataiknak hála mára vizuális újságírók, történetmesélők és laikus közönség hadát ismertették meg a fényképezés alapjaival. Az Alapítvány célja azonban a megalakulás óta változatlan: az alapítók tevékenységének lényege, hogy összekapcsolják a világot a fontos történetekkel. 

A 2023-as World Press Photo Verseny zsűrizése január 14.-február 24. között zajlott regionális és globális zsűri részvételével. Ugyan már önmagában az is óriási elismerés, ha valaki pályamunkája bekerül a World Press Photo versenyre, a díjazásról sem érdemes megfeledkezni. Minden regionális nyertes ezer euróval lesz gazdagabb, s munkája automatikusan bekerül a World Press Photo kiállításra, valamint az abból készülő évkönyvbe, amely több nyelven, harmincezer példányban jelenik meg a világon.

A regionális győztesek közül kerülnek ki aztán a verseny globális nyertesei, akik összesen négy kategóriában – World Press Photo of the Year (az év egyedi fotója), World Press Photo Story of the Year (az év legjobb képriportja), World Press Photo Long-Term Project Award (az év legjobb, hosszú távú munkája) és World Press Photo Open Format Award (az év kötetlen formátumú projektje) – mérik össze tudásukat. A kiválasztottak végső soron ötezer eurós elismerésre és „fizikai díjra” is számíthatnak. 

A World Press Photo kiállítás 2023-ra felnőtt jegyek 4500 forint, diák- és nyugdíjas jegyek 3000 forint, családi jegy (2 felnőtt, 1-3 gyerek) pedig 9500 forint értékben vásárolhatók. A program a Magyar Nemzeti Múzeumban kerül megrendezésre 2023. szeptember 22.–november 5. között. 

Forrás: WorldPressPhoto.org
Borítókép forrása: Europa Press News/Getty Images