Barion Pixel Őrült utazásra invitál minket memoárjában Will Smith, Hollywood kirekesztett sztárja – Coloré

Őrült utazásra invitál minket memoárjában Will Smith, Hollywood kirekesztett sztárja

2022. 11. 13.

Korunk egyik legdinamikusabban játszó, világszerte elismert művésze, Will Smith ellentmondásos figura, az idei Oscar-gála óta legalábbis egészen biztosan. A színész viszont mindenféleképpen több az elcsattant pofonnál: memoárjából kiderül, hogyan építette fel önerőből saját birodalmát, s lett belőle nyugat-philadelphiai utcagyerekből Hollywood A-listás sztárja.

„A legjobb önéletrajz, amit valaha olvastam” – áll Oprah Winfrey ajánlója Will Smith memoárjának belső fülén. Való igaz, akárcsak Oprah, úgy az Oscar-díjas színész sem kertel, hiszen Mark Mansonnal közösen jegyzett önéletrajzában „megmondja a frankót”: feltárja, hogyan lett egy philadelphiai kölyökből korunk egyik legnagyobb rapsztárja, később Hollywood egyik legfényesebb csillaga. 

Will Smith, önéletrajz, memoár
Will Smith „szerényen” Willre keresztelt memoárja azonnal a sikerlisták élére került. Kép forrása: Libri.hu

Aki nem fél bepiszkítani a kezét: Will Smith

Okkal gondolhatná Will Smith, hogy győzedelmeskedett az életben: nemcsak karrierje, hanem családi háttere is tökéletes, akárcsak egy szirupos romkomban. A valóság azonban jóval árnyaltabb ennél: saját elmondása (jobban mondva leírása) szerint sokáig inkább sztárfellépőnek, csaknem cirkuszi bohócnak érezte magát saját életében, s egyik pillanatról a másikra azt vette észre, végtelenül kifullad abban a heti hétnapos munkában, amely kizárólag az imázs fenntartásáról szól. Ekkor derült ki számára, hogy ugyan karrierje valóban elérte a legnagyobb magasságokat, tapasztalatszerzése arról, amit úgy nevezünk: élet, csak most kezdődik igazán. 

https://colore.hu/eletmod/sztarok/will-smith-t-10-evre-kitiltottak/

Smith a gyermekkorától kezdi sorsának boncolgatását: megdöbbentő például az a történet, amelyet első szerelmével, Melanie-val kapcsolatban osztott meg az olvasókkal. Az akkor mindössze 16 éves lánnyal nemcsak együtt jártak, hanem egy ideig náluk is lakott, tekintettel zűrös családi hátterére. Ennek ellenére aztán mégis megcsalta a színészt, aki ezt sosem heverte ki, mi több, a csalódás hosszú ideig rányomta a bélyegét a nőkkel való kapcsolatára. Smith innentől kezdve futókalandokba menekült és szexfüggő lett, emellett egyfajta pszichoszomatikus reakció is előjött nála az együttlétekkor.

Sokszor öklendeztem, néha még hánynom is kellett közben, 

– nyilatkozta erről az élményről a színész. Pár évre rá aztán megismerte jelenlegi feleségét, Jada Pinkett-Smith-t, akivel lassan 30 éve élnek házasságban. Igaz, hogy az ő kapcsolatukban is voltak hullámvölgyek, 2015-ben pedig egy időre külön is költöztek, mégis, a szerelem erősebbnek bizonyult az ellentéteknél. 

A Will című könyv egy mélyreható, önismereti utazás eredménye, egyúttal egy számvetés azzal, mi az, amit egy ember a saját akarata által elérhet, s mi az, amit ugyanígy hátrahagyhat. A kötet a Libri Könyvkiadó Kft. kiadásában jelent meg, az angol szöveget Illés Róbert fordította magyarra. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

/szelavi/napijo/will-smith-oneletrajz-memoar/