Barion Pixel Virágba borult a legnagyobb hóvirágmezőnk: Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban – Coloré

Virágba borult a legnagyobb hóvirágmezőnk: Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

2022. 02. 23.

Nyáron a szentjánosbogártánc, tél végén pedig a két és fél hektáron szőnyegként elterülő fehér hóvirágmező vonzza mágnesként a látogatókat az Alcsúti Arborétumba, ahol február közepétől négy-öt héten át tart a Hóvirágünnep.

A természet mesés dolgokat produkál, és hazánkban is vannak évről évre olyan jelenségek, események, amelyekről – érthető módon – nem akarnak lemaradni a természetkedvelők és a (hobbi)fotósok: ilyen például júniusban a tiszavirágzás vagy a szentjánosbogártánc, tél végén pedig a hóvirágmező feléledése.

Utóbbi örömére az Alcsúti Arborétum évek óta megrendezi a Hóvirágünnepet, amely idén Valentin-napon, azaz február 14-én kezdődött és várhatóan 4-5 hétig tart majd, ez idő alatt az arborétum minden nap 10-17 óra közt látogatható.

Hóvirágünnep
A fotósoknak igazi Paradicsom a fehér szőnyegként elterülő hóvirágmező. Kép forrása: Shutterstock / PUzzlePix

Aki unja a téli szürkeséget és magába szívná már a tavasz illatát, az most tehet egy sétát a két és fél hektáron elterülő, az országban egyedülálló, hófehér virágmezőn. Az ide látogatók a mediterrán virág hét fajának 24 fajtáját csodálhatják meg, a fotósoknak pedig igazi Paradicsom ez, nem véletlen, hogy a szervezők nemsokára fotópályázatot is indítanak. Az érdeklődők az arborétum Facebook-oldalán tájékozódhatnak a részletekről.

Jó tudni, hogy a hóvirág 2005 óta védett növény, természeti értéke 10 ezer forint, és egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik. Biciklivel tilos a virágos mezőn tekerni, és a házi kedvenceknek is otthon kell maradniuk, ugyanis állatoknak belépni tilos.

Mivel a virágzás az időjárástól is függ, mielőtt kirándulást terveznénk a Hóvirágünnepre, érdemes ellátogatni az arborétum honlapjára, ahol rendszeresen frissítik a tudnivalókat.

Borítókép: Tuza Ráduly Marianna