Barion Pixel 19. Verzió Filmfesztivál: égető emberi jogi témák állnak a tegnap elrajtolt filmmustra középpontjában – Coloré

19. Verzió Filmfesztivál: égető emberi jogi témák állnak a tegnap elrajtolt filmmustra középpontjában

2022. 11. 09.

Idén immár 19. alkalommal rendezik meg hazánk egyetlen emberi jogi dokumentumfilm fesztiválját, a Verzió Filmfesztivált, amelyen november 8-20. között bátor újságírókról, traumát feldolgozó nőkről és identitásukkal szembenéző fiatalokról tekinthetünk meg válogatott alkotásokat.

Akárcsak a korábbiakban, úgy a 19. Verzió Filmfesztivál sem a könnyed témák feldolgozásáról fog szólni: az idei válogatásban olyan történetek kaptak teret, amelyek felölelik napjaink legégetőbb kérdéseit, így például diktatúrákkal és nemzetközi vállalatokkal dacoló aktivisták, identitásukat keresgélő tinédzserek és párkapcsolati abúzust túlélt nők történeteivel találkozhatunk majd a fesztiválon. 

Budapesten november 8-16. között lesz lehetőség megtekinteni a nagyjából 40 különböző országból származó, 75 dokumentumfilmből álló válogatást, ugyanakkor a fesztivál a Szabad Terekkel együttműködve vidéken, többek között Debrecenben, Szombathelyen, Pécsett, Szegeden és Kecskeméten is elérhetővé teszi a gyűjteményét. 

Verzió Filmfesztivál, dokumentumfilm
Szó szerint égető témák állnak a 19. Verzió Filmfesztivál központjában. Kép forrása: Budapest Film Zrt.

A 19. Verzió Filmfesztivál programja

A Verzió Filmfesztivál Nemzetközi versenyében olyan alkotásokkal ismerkedhetünk meg, amelyek világunk legégetőbb problémáival foglalkoznak: megismerhetjük a szlovák oknyomozó Jan Kuciak meggyilkolásának részleteit (Egy újságíró meggyilkolása), de kibővíthetjük tudásunkat az amerikai csapatok afgán kivonulásának történetéről is (Visszavonulás). Érdemes még megtekinteni a legnagyobb palesztin menekülttáborról szóló filmes naplót (Kis Palesztina – Napló egy ostrom alatt álló városból), de ne hagyjuk ki a Mianmari naplók című alkotást sem, amely erős látleleted ad a mianmari hétköznapokról.

A Verzió nagyar versenyszekciójában olyan filmekkel találkozhatunk, amelyek ékes tanulságai a magyar dokumentumfilmek létjogosultságának: a versenyprogramba bekerült tíz alkotás többnyire szűkebb közegünk kulturális és emberi dilemmáival szembesíti a nézőket. 

A fesztivál „Antropocén” szekciójának nagyrészt olyan emberek állnak a fókuszban, akik rendkívül sokat tesznek a környezetvédelemért (az Északi sodródás c. alkotás „főszerelői” például a műanyaghulladék kontinensek közötti vándorlását tanulmányozzák). Persze, egyre többeket foglalkoztat a globális felmelegedés és klímaválság problémája is, ennek állít emléket a Lázadás c. dokumentumfilm is. 

A fesztivál persze nemcsak a filmekről szól: az érdeklődők számos izgalmas programon is részt vehetnek. Az Eötvös 10-ben például megnézhetik a filmek inspirálta plakátkiállítást, november 9-12. között pedig bele is csöppenhetnek mások valóságába, 360 fokos VR-szemüveg által.
A látványosságokon kívül vendégekben is bővelkedik a program: közel 40 rendező, producer és filmipari szakember érkezik majd a filmmustrára, s nagy részük részt vesz majd a filmek utáni beszélgetéseken és közönségtalálkozókon is. A vetítések után sem kell azonnal hazarohanni, hiszen a Toldiban és az Edith bárban koncertek és bulik zárják majd a 19. Verzió Filmfesztivált. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix