Barion Pixel Ürömapám – Robert De Niro kisujjból rázza ki legújabb szerepét – Coloré

Ürömapám – Robert De Niro kisujjból rázza ki legújabb szerepét

2023. 06. 22.

Robert De Niro legújabb filmjében, az Ürömapámban is egy apát játszik, méghozzá egy olaszt, aki a fia kedvéért próbálja megkedveltetni magát amerikai sznobokkal.

Robert De Niro az utóbbi időben előnyben részesíti a vígjátékokat. Számtalan esetben játszott apát vagy nagyapát. Az egyik legismertebb vígjátéka az Apádra ütök, amiben Ben Stiller oldalán játszott fergetegesen, majd a 2016-os Nagyfater elszabadulban a High School Musical sztárja, Zac Efron mellett alakított nagypapát. A szabadelvű nagyapó szerepe itt visszatér, ám most Robert De Niro csupán apa, mégpedig ürömapa, ugyanis fia meg akarja kérni a szerelme kezét.

Egy a bibi: Salvatore olasz bevándorló, és nem hagyta hátra az olasz stílust, míg fia már amerikaiként nevelkedett, és számára nem okoz akkora megterhelést beilleszkedni egy amerikai családba. Nehezített azonban a pálya, ugyanis szerelmének felmenői nemcsak született amerikaiak, hanem meglehetősen sznobok, ráadásul gazdagok is. Sebastian a július 4-i hétvégére az anyóspajtásék szerénynek nem mondható nyaralójában tervezi a lánykérést, és választása nem lévén magával viszi az apját is. Innen kezdődnek a bonyodalmak, és az olykor túlzásba eső vígjáték a film végén meglepő módon csalogatja ki a könnyeket az ember szeméből.

Ürömapám: igaz történet?

Az Ürömapában Robert De Niro mellett a főszerepet Sebastian Maniscalco játssza, s a film érdekessége, hogy karakterét is így hívják. A színész életútját végigjárva kiderül, hogy stand uppal foglalkozik, és édesapját valóban Salvatorénak hívják, aki – akárcsak Robert De Niro karaktere – fodrász, és Olaszországból vándorolt ki Amerikába.

Nem meglepő hát, hogy Maniscalco nemcsak a főszerepet játssza, hanem a forgatókönyvet is jegyzi. A történet olyannyira a sajátja, hogy neki is voltak problémái azzal, hogy megfeleljen a felesége tősgyökeres amerikai szüleinek.

Bár a film üzenete valóban megható, aki nehezen viseli az Adam Sandler-típusú filmeket, nem a film célközönsége. Robert De Niro láthatóan kisujjból kirázza a karaktert, s tán élvezi is. Több szereplő meg volt szeppenve amiatt, hogy egy ekkora legendával játszhat együtt, és mint mondták, úgy voltak vele, hogy nem készülik túl, mert Robert De Niro úgyis viszi a show-t.

Ez helyenként meg is látszik, mert ha jobban belegondolunk, a szereplők meglehetősen egysíkúak és kiszámíthatóak. Mindennek ellenére, akinek beleférnek az előzetesben látott poénok, biztos nem tölt el rossz estét a filmet nézve. A szinkront szeretők lehet, hogy csalódni fognak, mert az előzetessel ellentétben a filmben Reviczky Gábor helyett Forgács Gábor hallható De Niro hangjaként. Szerencsére azonban Forgács Gábor lehengerlően szinkronizál, így ha hozzászokunk, és belesimulunk a filmbe, már nem fog feltűnni Reviczky Gábor hiánya.

Nyitókép forrása: Imdb