The Final Table – a kedvenc főzőműsorunk

A sorozat a főzőműsorok új korszakát hozta el, a világ legprofibb séfjeivel, akik párban mérték össze főzőtudásukat és kreativitásukat, miközben különféle országok emblematikus fogásait gondolták újra és készítették el.

Aki szeret főzni, az általában szívesen néz gasztroműsorokat, de valljuk be: egyik sem különbözik olyan nagyon a másiktól. Vannak főzőshow-k, amelyekben amatőrök ragadnak fakanalat, míg másokban celebek mutatják meg a – létező vagy nem létező – tudásukat, de néhány nap után nekem személy szerint már fogalmam sincs, melyik ételt milyen műsorban láttam.

Aztán jött 2018 novemberében a Netflixen a The Final Table (magyar címe nincs, de magyar felirattal elérhető a szolgáltató kínálatában), amelynek azóta is emlékszem minden egyes részére. De vajon mi a magyarázat?

The Final Table Studio
A The Final Table stúdiója / Kép forrása: Netflix

A titkos összetevők

„A Netflix azzal keresett meg, hogy csináljunk egy olyan főzőshow-t, amilyet még nem látott a világ” – emlékszik vissza a kezdetekre a műsor egyik producere. „Az volt a célunk, hogy a végeredmény inkább egy színházi előadásra vagy filmre hasonlítson, mintsem egy főzőműsorra” – tette hozzá. A csapat minden téren „nagyban” gondolkodott: összerántották a világ legjobb (esetenként Michelin-csillagos) séfjeit, illetve egy prominens zsűrit, és kitaláltak egy teljesen új formátumot, amit azóta már számos produkció lemásolt – és nemcsak a gasztronómia területén.  

A műsorba a világ minden tájáról hívtak neves séfeket, szám szerint 24-et, akik a műsor folyamán párban mérték össze főzőtudásukat és kreativitásukat, miközben különféle országok – például Mexikó, Franciaország, Japán, Brazília, India vagy Olaszország – emblematikus fogásait gondolták újra és készítették el.

Sem a verseny menete, sem a látványvilág nem nevezhető szokványosnak. A műsort a kaliforniai Culver Cityben forgatták, ugyanabban a Sony Pictures Studióban, ahol többek közt a Sötét zsarukat vagy a Pókembert. Olyan különleges technikát használtak a filmezéshez, amit általában sportközvetítések alkalmával szoktak, s ezzel létre is hozták a világ legnagyobb – és valószínűleg legizgalmasabb – főzőshow-ját.

A műsor angol nyelvű előzetese itt nézhető meg:

Borítókép forrása: Netflix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Peter Dinklage nem titkolta véleményét az új Disney produkcióval kapcsolatban