Barion Pixel Szerelem és autizmus – egy szívmelengető sorozat a Netflixen – Coloré

Szerelem és autizmus – egy szívmelengető sorozat a Netflixen

2022. 03. 16.

Április elseje az autizmus nemzetközi napja, de nem csak ekkor érdemes foglalkoznunk a spektrumzavarral. Ma egy különleges dokumentumsorozatot hoztunk a témával kapcsolatban.

„A szerelem bonyolult ügy. Az autizmussal élő fiataloknak viszont a randizás kiszámíthatatlan világa még nehezebb terep, mint másoknak” – olvashatjuk a Netflix Szerelem az autizmus spektrumban címet viselő dokumentumsorozatának bevezetőjét.

szerelem az autizmus spektrumon
Forrás: Netflix

Életünk jelentős részét teszi ki a párkeresés, a párkapcsolatunkon, házasságunkon való munkálkodás, az együtt megélt pillanatok – nem véletlen szól annyi vers, regény, film, festmény és dal róla. Az egész „csomag”, kezdve a flörtöléstől és ismerkedéstől egészen a mindennapi kis apróságokig rengeteg nonverbális mozzanatból áll össze, ami sokszor fejtörést okozhat („Most ezt hogy értette?” „Tényleg így gondolja, vagy van valami rejtett utalás a szavaiban?”). Tavaly az autizmus világnapja alkalmából beszélgettünk egy, a spektrumon élő fiúval, Egle Botonddal (aki az Autisták Országos Szövetségének munkájában is nagy szerepet vállal), és többek között a szerelem témakörét is érintettük. Azért tűnt érdekesnek a felvetés, miszerint az autizmussal élőknek nehezebb párt találni, mert Botond úgy fogalmazott: „Képzeld el úgy az életedet, hogy az agykapacitásod 30-40-50 %-át vagy akár még többet a környezeted értelmezésére, a megfelelő interakciók kialakítására kell fordítanod”. Ezt Szabó Anna Zsófia és Stefanik Krisztina Autizmus és szexualitás – a feltáró kutatásoktól a szexuális nevelés című tanulmánya is alátámasztja, miszerint az autizmus esetében „a problémák jelentős része a társas helyzetekkel, illetve a társas megértéssel függ össze. A személyes fejlődést kisgyermekkortól nehezíti, hogy az implicit, kimondatlan szociális szabályok elsajátítása autizmusban komoly explicittanulást és erőfeszítést igényel.”

Épp emiatt ajánljuk mai dokumentumsorozatunkat, melyben a készítők ausztrál fiatalok életét, ismerkedését, kapcsolatait követik. Egyiküknek az is nehezére esik, hogy szóba elegyedjen a másik nem képviselőivel, ehhez egy szakember segítségét kéri az édesapja, míg két másik fiatalt éppen az eljegyzésük előtt ismerünk meg. A műsor jól mutatja azt is, hogy már rég túlhaladott a gondolkodás, miszerint az autisták csak egyfélék lehetnek, és mennyire jó kifejezés a spektrum, hiszen Botond szavaival élve: „amilyen könnyű így megfogni, olyan összetett a spektrum és egy-egy ember megértése. Azért nem szerencsések a régebbi aldiagnózisok (Asperger, Kanner), mert az autizmusnak van egy nagyon közös magja, ennek a szempontjából az autisták között nincs különbség. A prizma gyújtópontja ez – mindenkinél ugyanarra a pontra megy a fehér fény, de ahogy szétbontja azt a prizma, a spektrum más és más pontjára kerül az egyén. Két nagyon hasonlóan funkcionáló autistát is nehéz összehasonlítani.”

Ez a két évados műsor csupa szeretet és elfogadás, ha valakinek szívmelengetésre van szüksége az elmúlt hetek eseményei mellett, bátran ajánljuk.