Barion Pixel Stieg Larsson: A tetovált lány – Coloré

Stieg Larsson: A tetovált lány

2021. 09. 17.

Mi jut eszedbe, ha azt hallod: skandináv krimi? A kifejezés nem véletlenül vált fogalommá: a „nordic noir” egészen egyedi módon mutatja be és kritizálja a régió társadalmát, miközben egyetemes mondanivalót is megfogalmaz.

Természetesen több dán, norvég, svéd, finn és izlandi író teremtette meg a műfajt. Sokat tett a népszerűségéért a svéd újságíró, Stieg Larsson Millenium-trilógiája, amit a svédek és az amerikaiak is megfilmesítettek. A trilógia első darabja A tetovált lány című könyv. Szeretem a krimiket, sokat is olvasok. Ez a könyv nálam a képzeletbeli toplista elején van, sőt nemcsak nálam, hiszen gyorsan nemzetközi bestsellerré vált, de sajnos csak szerzőjének halála után.

Csak egy rövid ízelítő a sztoriból: Mikael Blomkvist oknyomozó újságíró és egy rendkívül éleseszű, antiszociális, szabadúszó hackerlány, Lisbeth Salander egy gazdag iparmágnás megbízásából egy évtizedekkel korábban eltűnt fiatal lány ügyében kezd el nyomozni. Ahogyan a műfaj szabályai előírják, eközben számos sötét titkokra derítenek fényt.

Bari,,italy, ,10/11/2020:,composition,with,the,book,"the,girl
Az angol kiadás címlapja / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Mitől más, mint a többi?

A 2005-ös könyv a Wikipedia szerint lélektani thriller. Igen, de ebből is van rengeteg. Mégis, mi az, ami kiemeli akár ennek a műfajnak a darabjai közül is? Az érdekes, mai karakterek, a csavaros, gyakorlatilag előre megjósolhatatlan, hátborzongató, logikus történet, a feszültség biztosan. Számomra pedig az is, hogy bepillantást engedett abba, hogyan élnek a svédek.

Ami a stílusát illeti, hozza a „skandináv krimi” több elemét: az – időnként kietlen – skandináv helyszínen játszódó, néha brutális történet a nyomozó szemszögéből íródik. Az írásmódra jellemző az egyszerűség, a sallangmentesség.

A skandináv krimi eleve a társadalmi problémákra reagál. A tetovált lány-ban olyan témák kerülnek elő, mint a nők elleni erőszak, a milliárdos vállalatbirodalom, a náci múlt, a korrupció.

Volt, aki azt írta a könyvről, hogy „egy beteg elme irománya”. Szerintem nem. A legjobb, ha elolvasod, és eldöntöd te magad. Az biztos, hogy nagyon jól fogsz szórakozni.

Nyitókép forrása: Libri

/szelavi/napijo/stieg-larsson-a-tetovalt-lany-konyvajanlo/