Barion Pixel Snowpiercer: a sorozat, amiben egy vonat menti meg az emberiség maradékát a fagyhaláltól – Coloré

Snowpiercer: a sorozat, amiben egy vonat menti meg az emberiség maradékát a fagyhaláltól

2022. 05. 08.

Egy apokaliptikus világban érdekes kérdés, hogy vajon a Föld pusztult-e el hamarabb, vagy az emberi erkölcsök. Erről szól a Netflix sorozata, a Snowpiercer, avagy Túlélők viadala.

Több ízben feldolgozták már az apokalipszis témakörét a filmkészítés nagyágyúi. Van, hogy zombik támadják meg a Földet (Zé világháború), máskor ultraérzékeny hallású szörnyek lepik el a világot, arra kényszerítve az embereket, hogy hang nélkül éljenek (Hang nélkül). A Snowpiercer, vagy Túlélők viadala egyszerűbb forgatókönyvvel operált, s ez benne a rémisztő: beköszöntött az újabb jégkorszak, amelynek következtében elpusztult az emberiség, s az addig ismert világuk nagy része. Egyetlen dolog menetel csupán rendületlenül, a Snowpiercer nevű vonat, amely megállás nélkül, körbe-körbe halad a világban, a tervek szerint egészen addig, amíg megkezdődik a felmelegedés.

Snowpiercer, Túlélők viadala, Netflix
A főszereplő, Daveed Diggs Andre Laytonként a Snowpiercer című sorozatbanKép forrása: Northfoto

A történet pikantériája, hogy az emberiség maradéka még egy vonaton is képes a társadalmi osztódásra: míg az első osztályon a világ megmaradt krémje utazik, addig a „farokban” azok az emberek tengődnek nyomorúságos körülmények között, akik jegy nélkül, erőszakkal küzdötték fel magukat a vonatra. A történet ezzel a felütéssel indul, majd (ezidáig) három évadon keresztül élvezkedhetünk a fordulatos történetszálakban. A készítők, Graeme Manson és Josh Friedman hamar ráéreztek arra, hogy a sztori nem bírja el a tisztán fekete vagy fehér karaktereket, ezért soha nem tudjuk eldönteni, épp melyik félnek drukkoljunk: a farok lakóit vezető Andre Laytonnak (Daveed Diggs) vagy a vonatot vezető Melanie Cavillnek (Jennifer Connelly). 

A történet során bepillantást nyerhetünk az emberek pszichéjébe is, hiszen többször előkerül a bezártság problémaköre, amelyet a koronavírus-járvány kapcsán már a való világban is igen jól ismerünk. Különösen érdekesen alakulnak a politikai szálak is, hiszen a második évadban eljutunk oda, hogy az állandó vérengzéseket felváltják a (valamennyire) észérvek, s mindkét vezető a saját igazáról és képességeiről igyekszik meggyőzni a vonat megmaradt utasait. 

Snowpiercer című sorozat görbe tükröt tart a nézőknek a környezetvédelem fontosságáról (hiszen többször is elhangzik a gyerekek részéről a kérdés, hogy a felnőttek miért nem ügyeltek jobban a környezetre), az alapvető emberi erkölcsök elzülléséről, majd azok felemelkedéséről, s arról, hogy összefogással valószínűleg többre megyünk, mint az állandó ellentéteinkkel. 

Az imdb-n 6,9-re értékelt Snowpiercer eddigi, három évada megtekinthető a Netflix streaming szolgáltató kínálatában. 

Borítókép forrása: Northfoto