Sal Endre: Mestermű születik

2021. 09. 07.

Mestermű született egykor, mégpedig a Budavári Királyi Palota. Hogyan állt össze ez a történelmi építmény? Kik dolgoztak rajta? Hogyan éltek, milyenek voltak? Erről szól Sal Endre új könyve: az emberekről az épület mögött.

A legújabb kötet mögött hatalmas kutatómunka áll: a szerző korabeli lapok történetein keresztül meséli el a Budavári Palota és alkotóinak sorsát. A fotókkal gazdagon illusztrált könyv egyedi időutazásra hív minket: elmélyedhetünk a kor és az alkotók életében, a Vár mindennapjaiban. Az író 45 történeten keresztül mesél a múltatat kutató érdeklődőknek: Hauszmann Alajos, Zsolnay Vilmos, Strobl Alajos, és Donáth Gyula is közelebb kerülhet az olvasókhoz, hiszen egytől-egyig részesei voltak a Vár épülésének.

Salendre
Forrás: Facebook – Újságmúzeum

Izgalmas, meghökkentő, erőt adó történetek is szerepelnek a műben, kiváló példa erre Thék Endre, asztalosmester története, aki még inasként szeretett volna felvételt nyerni egy nagy gyárba, ám már a portánál elzavarták. A mester nem adta fel: keményen dolgozott, majd húsz év múlva megvette a gyárat. Művészete mellett akaraterejében is példaértékűt alkotott.

A könyv rendkívül érdekes olvasmány, különösen ajánlott azoknak, akik szeretik, kutatják a történelmet, a múltunkat, az építészete. Azoknak, akik szeretnék megismerni Magyarország egyik legikonikusabb épületének múltját, kihagyhatatlan.