Ciao Bella! – 12 filmmel és 6 kortárs alkotóval dübörög a 20. Olasz Filmfesztivál Budapesten

2022. 11. 08.

November 5-16. között, immár 20. alkalommal rendezik meg az Olasz Filmfesztivált a budapesti Puskin és Tabán mozikban, ahol ezúttal is a kortárs olasz mozgóképek legjobbjai közül mazsolázhatunk.

12 kortárs olasz film debütál az idén 20. alkalommal megrendezett Olasz Filmfesztiválon, amelyre november 5-16. között a budapesti Puskin és Tabán mozikban, majd november 10-12. között a szegedi Belvárosi moziban kerül sor. 

Olasz Filmfesztivál, Szárazság
A 20. Olasz Filmfesztiválon a Szárazság c. alkotás is megtekinthető lesz. Kép forrása: Tamás Dorka

A közönség ezúttal olyan különlegességek közül válogathat, mint az idei Cannes-i Filmfesztiválon Premio Francesco Pasinetti díjjal méltatott Szárazság című alkotás Monica Belluccival a főszerepben, de megtekinthetik a Cannes-i Filmfesztiválon debütált Nosztalgia című alkotást is. Nemcsak a filmek, hanem alkotóik is teret kapnak a hazai fesztiválon, hiszen 6 kortárs alkotó – többek között a Képmás című tévésorozatból ismerős Sara Serraiocco – is tiszteletét teszi majd az eseményen. 

Az Olasz Filmfesztivál programja

November 7-én a Pofára esés című alkotás adta meg a fesztivál méltó felütését, ezt ma este 19:30-kor az Úton követi, amely korunk központi témáit (szegénység, migráció, szolidaritás) dolgozza fel Ferenc Pápa utazásain keresztül. 

November 9-én 19:30-kor A Kolibri című alkotás nyitja az estét, a fesztivált pedig a film egyik férfi főszereplője, Sergio Albelli is megtiszteli majd jelenlétével. November 10-én 19:30-kor a Peremléttel folytatódik a sor (a filmet egyébként közönségdíjjal jutalmazták az idei Velencei Filmfesztiválon): a vetítés után a film főszereplője és társrendezője, Francesco Turbanti áll majd a közönség rendelkezésére. 

Olasz Filmfesztivál, Tíz évvel Később
Érdekesnek ígérkezik a Tíz évvel később c. alkotás is. Kép forrása: Tamás Dorka

November 11-én a már említett Szárazság című filmet izgulhatjuk végig: eszerint Rómában három éve nem esett már az eső, s a vízhiány teljesen felborítja az addig megszokott szabályokat és normákat. November 12-én 17:30-kor az Amanda című filmmel folytatódik a fesztivál, majd ezt 20:00-kor Az első nő követi. (A film főszereplője, Lia olyan módon reagál egy őt ért bántalomra, amely felborítja az akkori társadalom addig megingathatatlannak vélt normáit.) A filmet rendezője, Marta Savino és főszereplője, Claudia Gusmano kísérik majd magyarországi útján. 

November 13-án 19:30-kor A hangyák ura következik, másnap 19:30-kor pedig a Princess című alkotásban nyomon követhetjük, hogyan próbál meg egy fiatal, nigériai nő megélni a saját testének áruba bocsátásából. Az esemény záróakkordja a november 16-án, 19:30-kor kezdődő Tíz évvel később… című alkotás: a hibásan bebörtönzött Teresát szabadulása után egészen más élet várja otthon, mint amire emlékezett. 

Bővebb információkért érdemes az esemény Facebook oldalát vagy weboldalát böngészni. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix