Barion Pixel Nyílt nap és ingyenes programok Ipolytarnócon – Coloré

Nyílt nap és ingyenes programok Ipolytarnócon

2021. 09. 16.

Szeptember 18-án és 19-én, a Kulturális Örökség Napjain nyílt napot tartanak az Ipolytarnóci Ősmaradványok Miocén Parkjában.

Ez a program a szokásosnál talán egy kicsit nagyobb szervezést igényel, de megéri. Csak regisztrálnod kell, hogy ingyen nézhesd meg az Ősfenyő Belépő fogadóépület interaktív kiállításait, a Bükkábrányi fák védőépületét és a Miocén Erdő arborétumot, sőt ingyen vehetsz részt a vezetett túrákon.

Vezetett túrák és egyebek

A szeptember 18-án induló túra bemutatja a fogadóépületi kiállításokat és a szlovák-magyar Novohrad – Nógrád UNESCO Globális Geopark látogatóhelyeit, és emellett olyasmivel is foglalkozik, mint az alsó miocén földtörténeti kor eseményeire utaló építészeti megoldások szimbolikája. A 19-i túra a miocén ősvilág maradványait és villantja fel a hozzájuk tartozó mítoszokkal együtt, és a végigvezet a miocén erdő arborétumán.

Ipolytarnoc
Az Ősfenyő Belépő fogadóépület egyik interaktív kiállítása / Fotó: osmaradvanyok.hu

Ha pedig már a területen vagy, akkor nézd meg a többi látnivalót is: többek között a filmet a 4D-s moziban, a nagycsarnok világszínvonalú kiállításait, és tegyél egy kirándulást is az egyik tanösvényen. De inkább fedezd fel Ipolytarnóc gazdag kínálatát te magad!

A szeptember 18-19-i program részleteiről IDE kattintva tájékozódhatsz.

A Kulturális Örökség Napjai

1984-ben, Franciaországban született az ötlet, amiből 1991-ben az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) rendezvénysorozat kinőtt. A gondolat az volt, hogy a nagyközönség előtt általában zárva tartott, de várhatóan széles érdeklődésre számot tartó kiemelkedő műemléképületek egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, sőt lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat.

A kezdeményezés hatalmas sikert aratott. Mára a Baltikumtól a Balkánig, Izlandtól az Ibériai-félszigetig 50 ország tartja meg a Kulturális Örökség Napjait. Magyarország 1999-ben csatlakozott a programsorozathoz, és idén már 135 rendezvény várja az érdeklődőket országszerte. A programok listáját IDE kattintva találod meg.

Nyitókép forrása: osmaradvanyok.hu

/szelavi/napijo/nyilt-nap-es-ingyenes-programok-ipolytarnocon/