Barion Pixel Ezeket a könyveket pakold be a bőröndbe – olvasmányok nyaralás idejére – Coloré

Ezeket a könyveket pakold be a bőröndbe – olvasmányok nyaralás idejére

2023. 06. 18.

Bepakoltál a bőröndbe, de úgy érzed, valamit kifelejtettél? Segítünk: egy jó regény hiányzik még, ami izgalmas, de azért könnyen fogyasztható. Jelen listánkkal nem a magas irodalom legjavát kínáljuk fel, azt viszont garantáljuk, hogy ezen könyvek bármelyikével kiválóan szórakoztok majd, amikor nemsokára a vízparton süttetitek a hasatokat.

Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

Talán ismerős lehet a Mielőtt megismertelek című film Emilia Clarke és Sam Claflin főszereplésével, viszont mint tudjuk, a könyv mindig jobb, mint a film! Louisa Clark egy kisvárosi, cserfes lány, aki Alzheimer-kóros nagyapjával, szüleivel, nővérével és annak kisfiával él. Van munkája, párja, szóval nem is lehetne boldogabb, de a kávézó, ahol dolgozik, bezár, így új állás után kell néznie. Ekkor lesz Will Traynor gondozója, akivel aligha különbözhetnének jobban. Will egy motorbalesetben lebénult és mindent elveszített, majd vissza kellett térnie szülővárosába, ahol a megkérdezése nélkül fogadják fel mellé a lányt – érthető tehát, hogy eleinte mogorva és pesszimista a srác, ez pedig sok feszültséget szül. Ahogy az lenni szokott, az ellentétek vonzzák egymást, így a könyv is simán elmegy romantikus regénynek, de fontos megjegyezni, hogy a baleset utáni lelki küzdelmek miatt a Mielőtt megismertelek sokkal több egy limonádénál.

Könyv
Kép forrása: Pexels / Adrienn

Danielle Steel: Rejtőzködve

Ki ne ismerné Danielle Steelt, az amerikai írónőt? Regényeinek száma meghaladja a százat, melyek közül több mint húszat meg is filmesítettek. Egyik könyve egy titkos ügynökről, Marshall Everett-ről szól, aki a kábítószer-kereskedelem ellen harcol, küldetése pedig, hogy beépüljön az egyik legnagyobb drogkartellbe. Ez annyira jól sikerül neki, hogy nemcsak a bizalmába férkőzik a drogbárónak, de a családjába is befogadja. Már közel áll hozzá, hogy lebuktassa a kartell embereit, de elárulják őt, így ki kell mentenie a titkosszolgálatnak. Mindeközben a fiatal lány, Ariana Gregory a gazdagok felhőtlen életét éli. Megkapja álmai állását egy divatlapnál, megtalálja a szerelem is, de boldog élete katasztrófába torkollik. Apját kinevezik Argentína nagykövetének, így a család kiköltözik, nem sokkal később pedig ennél is rosszabb dolog történik vele: súlyos erőszak áldozatává válik. Egy év múlva mindketten Párizsba utaznak felejteni, ahol az útjaik keresztezik egymást, de az életük ezután sem lesz egyszerű és komplikációktól mentes.

Lev Grossman: A varázslók-trilóga

A varázslók-trilógia (A varázslók, A varázslókirály és A varázslóbirodalma) mindhárom kötete megjelent már magyarul, így a sorozat hosszabb időre is leköthet. A történet Quentin Coldwaterről szól, aki egészen addig nem hisz a varázslatokban, amíg be nem kerül egy titkos iskola hallgatói közé – de nyugalom, ettől még nem lesz a sztori egy Harry Potter-utánzat. Quentin a cselekmény előrehaladtával egyre ügyesebbé válik a varázslatokban, barátokat szerez és a szerelembe is esik, mégsem érzi teljesnek az életét; kalandra vágyik, amit a három köteten át meg is kap. A történet eléggé megosztóvá vált az Egyesült Államokban, de így is felkerült a The New York Times Bestseller-listájára.

Baráth Katalin: Arkangyal éjjel

Végre egy jó kortárs krimi, amely Budapest utcáin játszódik! Bori önkéntes segítő, családon belüli erőszak áldozataival foglalkozik, egy napon azonban őt is megtámadják. Lakótársát annyira felzaklatja a tragédia, hogy a fejébe veszi, megtalálja a tettest. A könyv – ebből is látszik – nagyon fontos kérdéssel foglalkozik, amiről kell, hogy beszéljünk, hiszen a legkevésbé sem fiktív probléma alapvetően zárt ajtók mögött burjánzik. Baráth Katalin könyve rávilágít arra is, hogy áldozat bárki lehet, még az is, akiről nem is feltételeznénk.

Könyv
Kép forrása: Pexels / Leah Kelley

Terry Pratchett: Az ötödik elefánt

A pár éve elhunyt író 1999-es műve, Az ötödik elefánt a Korongvilág-sorozat sokadik kötete, de egyedüli történetként is tökéletesen megállja a helyét. Vinkó Szilárd a főszereplője, aki Terry Pratchett olvasóinak már ismerős lehet. Vinkó útja vámpírok, vérfarkasok, trollok és törpék között vezet, de ezek nem hasonlítanak a megszokott karakterekre, pláne nem „vegetáriánus” társaikra. Ebbe a történetbe is belefért egy kis krimi, nyomozás és egy enyhe szerelmi szál, de felmerül közben például az esélyegyenlőség kérdése is. Az ötödik elefántot olvasva valószínűleg mindenki beleszeret az író stílusába és a többi könyvét is felfalja utána, szóval ha emiatt kicsit más irányba terelődik majd a nyaratok, előre is elnézést kérünk.

Borítókép forrása: pixdeluxe / E+ / Getty Images