Barion Pixel A Mediciek hatalma: cselszövés és intrika Firenzében – könyvajánló – Coloré

A Mediciek hatalma: cselszövés és intrika Firenzében – könyvajánló

2023. 05. 14.

A Medici család Firenze legbefolyásosabb családja volt. Nemcsak vezették a várost, hanem felvirágoztatták, támogatták a művészeteket és Firenze szabadságát. A Mediciek hatalma című könyv az ő történetüket meséli el.

A Mediciek hatalma fülszöveg

„A te családod kezdte ezt a háborút! – sziszegte és Lorenzo szívének szegezte a pengét.”

Az Úr 1469. esztendejében viharfellegek gyülekeznek a művészek és kereskedők városa, Firenze felett. A befolyásos Medici családfő, Cosimo halála után az unokája, Lorenzo viszi tovább szellemi örökét, aki korán belekényszerül a családfő szerepébe. Minden ügyességére és ravaszságára szüksége van ahhoz, hogy megküzdjön a hatalmi játszmákat irányító fondorlatokkal és cselszövésekkel.

A Mediciek felemelkedése és megerősödése irigység és gyűlölködés céltáblájává teszi a családot, és egyre sűrűsödik az intrikák hálója Lorenzo körül. A fiatal hős környezetében találkozhatunk a kor legfelvilágosultabb gondolkodóival, a halhatatlan Botticellivel és tanúi lehetünk a Tavasz születésének is.

Lorenzo két különleges nő szerelme között vívódik. Fivérével és szövetségeseivel pedig gátlástalan ellenfelekkel, árulással, párbajjal és egy hitvány összeesküvéssel kell megküzdenie.
Lorenzóra vár a feladat, hogy megmentse a Medici családot, és Firenzét a Reneszánsz legnagyszerűbb városává tegye, amiért aztán a történelem az Il Magnifico névvel ruházza fel

− olvasható az első kötet hátulján.

A regény alapján sorozat is készült, az azonos címmel futó, A Mediciek hatalma, ami Netflixen nézhető meg. A második évadban jelenik meg Lorenzo, akit Daniel Sharman, a testvérét, Giulianot pedig Bradley James formálja meg.

Történelem vagy fikció?

A regény történelmi alapokra épül, az olasz, bankár család legfontosabb mérföldköveit tartalmazza, azonban a történelmi hűsége sokszor megkérdőjelezhető. A szerző gyakorta kiszínezi mindazt, amit tudunk Firenze leghatalmasabb családjáról. Azonban alapvetően egy ilyen műnek nem is a történelmi hűség, hanem a szórakoztatás a lényege, amihez gyakorta több izgalomra és cselszövésre van szükség, mint amennyit a valóság tartalmaz. Mindezt pedig megadja a könyv.

Alapvetően izgalmasra sikerült a sztori, érdekes fordulatokkal, de sokszor marad hiányérzete az olvasónak. Jó lett volna, ha a szerző, Michele Gazo, kicsit jobban beengedi az olvasót Lorenzo fejébe, érdekes lett volna látni a gondolatait. Szintén több szót érdemelt volna Firenze és a kor sajátosságai, hogy jobban bele tudjuk élni magunkat a szereplők helyzetébe.

A könyv után az az érzése támad az olvasónak, mintha nem a sorozat készült volt az írás alapján, hanem fordítva. Emellett pedig nagyon furcsán ér véget az első kötet, lezáratlannak tűnik, így érdemes egyben elolvasni a másodikkal.

Azok, akik szeretik a cselszövéseket, intrikákat, biztosan élvezni fogják a sztorit. Azok viszont, akik igazi történelmi leírást akarnak olvasni a Medici családról, keressenek inkább másik könyvet a tájékozódáshoz.

Borítókép forrása: A Mediciek hatalma / Netflix