Barion Pixel Dokumentumfilmjében a Netflix arra keresi a választ, hogy mit gondolnak a macskák – Coloré

Dokumentumfilmjében a Netflix arra keresi a választ, hogy mit gondolnak a macskák

2022. 08. 27.

A Netflix nem kevesebbre vállalkozott, mint annak megfejtésére, hogy mi is zajlik bársonytappancsú kedvenceink agyában, azonban a Mit gondolnak a macskák (Inside the Mind of a Cat) megnézése után sajnos semmivel sem lettünk okosabbak.

Nagy elvárásokkal ültem le a tévé elé, hogy a Netflix vadonatúj dokumentumfilmjéből végre megértsem, mit gondolnak a macskák, mert cicagazdiként ez a kérdés naponta többször is felmerül bennem.

Régóta próbáljuk családilag megfejteni például azt, hogy mi járhat Lukrécia macskánk fejében, amikor besurran a hálószobába csak azért, hogy bepisiljen az ágyunkba, és azt sem értjük, hogy Ilonkának miért menetrend szerint éjszaka fél 3-kor kell a hűtő előtt nyávognia, hogy feltétlenül pástétomhoz jusson éjnek évadján. Persze, nem gondoltam azt, hogy konkrét válaszokat kapok a hasonló kérdésekre, de reméltem, hogy ha sikerül a film segítségével kicsit belelátni a macskák agytekervényeibe és megérteni a motivációikat, akkor talán közelebb kerülök a válaszhoz.

Noha a dokumentumfilmben büszkén kijelentik, hogy „megoldották a cicák rejtélyét”, sajnos csalódottan konstatáltuk, hogy valójában meg sem próbálták megoldani azt.

Mit Gondolnak A Macskák
Kép forrása: YouTube

Akkor vajon mit gondolnak a macskák?

A téma felvezetése még egészen ígéretesre sikeredett, elhangzik, hogy házi kedvenceink viselkedését csak nemrég kezdték el kutatni, de mostanra „a tudósok új generációja” végre fantasztikus eredményekre jutott, amit aztán amerikai, ázsiai és orosz macskakutatók próbálnak elmagyarázni és cicáikkal illusztrálni – meglehetősen amatőr módon. Egymás után sorolják azokat a közhelyeket, amiket minden ember tud, aki életében már látott cicát (a macska mindig talpra esik, mindegyik egyéniség stb.), és a bemutatott kísérletek is meglehetősen bugyuták: egy macskapszichológus például azt illusztrálja, hogy egy cica a gazdája és egy másik ember közül mindig a gazdit választja. (Nahát, nem is gondoltuk volna!)

A film mellőz mindenféle tudományos megközelítést, arról például szó sem esik, hogy mennyire fejlett a macska agya a többi állatéhoz képest, és nagyjából azt tudhatjuk meg a produkcióból, hogy az önjelölt „macskológusok” mit gondolnak a saját kedvenceikről.

Jó lenne tudni, hogy mi volt a Netflix szándéka a dokumentumfilmmel, kiknek is készítette valójában, mert új információt legfeljebb egy újszülöttnek képes nyújtani a produkció. Ha esetleg a népszerű macskás videókkal akarta felvenni a versenyt, akkor is mellényúlt, mert a Mit gondolnak a macskáknál sokszor még egy átlagos kétperces YouTube-videó is ütősebb. Elsősorban azért, mert míg az említett videókban természetes, vicces viselkedésükkel a cicák könnyedén kiakasztják a cukiságmérőt, addig itt főleg Insta-celeb macskáké a főszerep, akik közül hárman tökéletesre fésülve, csokornyakkendővel pózolnak, ráadásul még az arcukba is fújnak hajszárítóval, hogy a lassított felvételeken szépen szálljon hosszú szőrű bundájuk és bajuszuk.

macskák
Kép forrása: YouTube

Egy szó mint száz: én a magam részéről maradok a macskás videóknál.

A film angol nyelvű előzetese ITT tekinthető meg.

Tényleg kilenc élete van egy macskának? És tényleg mindig talpra esnek?

Számtalan olyan helyzet adódhat a gazdi és kedvence életében, amikor előbbi valóban azt hiheti, hogy kilenc élete van a macskának. És ami azt illeti, valahol még vicces is szuperképességekkel felruházni őket. De vajon tényleg igaz az ősi mítosz? Tudományos tényeken alapuló cikkünk a macskákról ITT olvasható.