Barion Pixel Tényleg kilenc élete van egy macskának? És tényleg mindig talpra esnek? – Coloré

Tényleg kilenc élete van egy macskának? És tényleg mindig talpra esnek?

2022. 05. 24.

Miért mondják, hogy kilenc élete van egy macskának, és hogy mindig talpra esik? Az élet nagy kérdésére természetesen ezúttal is a tudomány adja meg a választ.

Számtalan olyan helyzet adódhat a gazdi és kedvence életében, amikor előbbi valóban azt hiheti, hogy kilenc élete van a macskának. És ami azt illeti, valahol még vicces is szuperképességekkel felruházni őket. De vajon tényleg igaz az ősi mítosz? Egy biztos, egyetlen házi kedvencről sem kering annyi legenda, mint a macskákról.

Tényleg kilenc élete van egy macskának?

Röviden-tömören, nem, nekik éppúgy csak egy élet adatott, mint nekünk. És mivel a cicák életminősége mindenekelőtt tőlünk, emberektől függ, emiatt is fontos lenne az ivartalanítás, amivel elkerülhetők a felesleges szaporulatok, és hogy még több ártatlan lénynek kelljen elpusztulnia, vagy az utcán élnie. Ez a téma külön cikket kíván, szóval térjünk vissza az eredetihez. Akárcsak az emberek esetén, a rendezett körülmények között tartott, egészséges macskák általában tovább – és boldogabban – élnek kóbor és kijárós társaiknál. A kilenc életükről szóló legenda pedig visszanyúlik egészen az ókori Egyiptomig.

Kilenc Elete Van Egy Macskanak Aki Kobor
A macskák kilenc életéről szóló legenda nem új keletű, valószínűleg az ókori Egyiptomból ered (Kép forrása: Unsplash/@timothymeinberg)

A mítosz eredete

A macskák kilenc életéről szóló legenda pontos eredettörténete ismeretlen, de történészek feltételezése szerint Bastet egyiptomi istennőtől ered, aki képes volt váltani macska és emberi test között. Mindez pedig arra utal, hogy több élete is lehetett. Az egyiptomi Amerikai Kutatóközpont feljegyzése szerint a macskákat rendkívüli tisztelet övezte az ókori Egyiptomban kettős természetük miatt, ami egyszerre kecses és gyengéd, ugyanakkor heves és fenyegető zsákmányukra nézve. Számos egyiptomi istenségnek hasonló vonásokat tulajdonítottak, ezért macskafélékként ábrázolták őket.

Más kultúrák azonban úgy vélik, hogy a macskáknak inkább hat vagy hét életük van, nem pedig az általánosnak vélt kilenc. Ahogy már említettük, a cicákról rengeteg mítosz és legenda szárnyra kelt az emberiség története során, közülük némelyik ma is él, például, hogy „mindig talpra esnek”. Bár kétségkívül fantasztikus az egyensúlyérzékük, azért velük is megeshet, hogy hibáznak, és rosszul landolnak.

Ezért esnek talpra

Genetikailag nem sok különbség van kedvenceink és a vadmacskák között, és hiába háziasították, a macskák mégis megőrizték őseik bizonyos jellegzetességeit és természetes túlélési ösztönüket, például azt, hogy képesek becserkészni és levadászni a zsákmányt, legyen szó rágcsálókról, madarakról vagy a számukra biztosított játékokról. Ami a talpra esést illeti, ez annak köszönhető, hogy a macska fülében lévő egyensúlyszerv folyamatosan információkat küld az agyba, ami esés közben úgy koordinálja mozgását, hogy az állat fejlett egyensúlyérzékét és rugalmasságát kihasználva képes legyen testét megcsavarva talppal a föld felé fordulni.

Kilenc Elete Van Egy Macskanak 1
Tökéletes egyensúlyérzékük is közrejátszik abban, hogy az emberek azt hiszik, kilenc élete van egy macskának (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

„Amint a macska fejjel lefelé zuhanni kezd, teste automatikusan átfordul. Először a fej, majd a mellső végtagok kerülnek függőleges helyzetbe, hogy védjék a fejet az esetleges ütközésektől. Ezt követően a törzs eleje igazodik a fejhez, behajlanak a hátsó lábak, és miután a végtagok készen állnak a földet érésre, megfordul a törzs hátsó fele is. Mielőtt érintené a talajt, a macska kinyújtja mind a négy lábát, és begörbíti a hátát, hogy tompítsa a becsapódás hatását. Miközben fokozatosan átfordítja a testét, kimerevített farka – amely az ellensúlyt szolgálja – propellerként jár” – olvasható Desmond Morris, a Miért csinálja…? A macska című könyvében. Ezt a kutatók „önigazgató reflexnek” vagy „korrekciós reflexnek” nevezik.

Meddig él egy macska?

A kizárólag benti macskák átlagosan 12-15 évig élnek, míg a kijárósak általában 2-5 évig. Mivel a benti cicákra értelemszerűen nem leselkednek olyan veszélyek, mint a kintiekre, például a betegségek, gázolás, mérgezés vagy a kutyák, így számottevően hosszabb lehet az élettartamuk. Emellett azonban a genetika, az általános egészségi állapotuk és az állatorvosi ellátáshoz való hozzáférésük is szerepet játszik abban, hogy milyen kort érnek meg a kedvencek.

Aki esetleg még nem hallott róla, a világ legidősebb macskája a texasi Creme Puff, aki 1967-ben született, és 2005-ben pusztult el. A 38 évet megélt Creme Puff ezzel bekerült a Guinness Rekordok könyvébe. A macskák életkorát emberi léptékek szerint az alábbiak szerint mérhetjük: egy egyéves macska egy 15 éves embernek felel meg, egy 2 éves macska egy 25 évesnek, innentől kezdve pedig egy macskaév négy emberévnek felel meg – vagyis egy tízéves macska emberévekben mérve 57 éves. Az állatorvosok többsége tízéves koruk után tekinti idősnek a macskákat.

Így biztosíts hosszú és boldog életet cicádnak

Teremts ingergazdag környezetet

A játékok, a kaparófa – és voltaképp az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés – csak néhány módja cicád életének gazdagítására, hiszen a szükséges fizikai és szellemi stimulációval megelőzhető a stressz, az unalom és az elhízás. Hogy milyen játékot érdemes kipróbálni macskáknál, arról korábbi cikkünkben olvashatsz.

Kilenc élete Van Egy Macskának
Nem igaz, hogy kilenc élete van egy macskának, viszont ha vigyázol kedvencedre, akkor hosszú évekig veled maradhat (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Tedd macskabiztossá otthonodat

A macskaháló felszerelése az első és legfontosabb lépés a cica biztonságának megteremtéséhez. Emellett győződj meg arról, hogy a lakásban lévő növények nem mérgezőek kedvencedre, hogy az elektromos vezetékek le vannak takarva, nehogy megrágja őket, és hogy az apró tárgyak, mint a hajgumik, tűk, madzagok és gemkapcsok nincsenek szem előtt, így a macska nem tudja véletlenül lenyelni őket. Tartsd elzárva a cicákra mérgező élelmiszereket, gyógyszereket és vitaminokat is.

Évente legalább egyszer mutasd meg őt az állatorvosnak

Amint örökbe fogadtál egy macskát, mutasd meg őt a lakóhelyedhez legközelebbi állatorvosnak, aki felméri az állapotát. Bármennyire is tiltakozik ellene kedvenced, évente, félévente mindenképp vidd el kontrollra, hiszen csak így ismerhetőek fel időben az esetleges macskabetegségek. Lehet, hogy kedvencednek csak egy élete van, de rajtad áll, hogy ez az egy teljes legyen.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix