Barion Pixel Miért üldözi a macska a lézerfényt? Nem a játék szeretete vezérli – Coloré

Miért üldözi a macska a lézerfényt? Nem a játék szeretete vezérli

2022. 03. 29.

Egyetlen gazdi sem tudja, miért üldözi a macska a lézerfényt, hiszen az csupán egy apró, piros pont, aminek szaga sincs, ráadásul képtelenség elkapni. Kiderítettük.

Érdekesség, hogy az emberek között nincs egyetértés azzal kapcsolatban, hogy a lézer egyáltalán megfelelő macskajáték-e. Nos, alapvetően igen, ám ehhez meg kell tanulnunk biztonságosan kezelni. De előtte nézzük csak meg, hogy miért üldözi a macska a lézerfényt.

Ezért üldözi a macska a lézerfényt

A lézerfény másodpercek alatt felkelti a cicák érdeklődését, hiszen a cikázó pont a gyorsan mozgó zsákmányra emlékezteti az állatokat. Elvégre csak mert háziasított kedvencünknek nem kell minden egyes nap keményen megdolgoznia az eleségért (hacsak nem számolod bele a kitartó nyávogást, míg tele nem töltöd az etetőtálját), attól még a vadászösztöne ugyanúgy munkálkodik benne.

Ahogy a lézer pontja körbe-körbe cikázik a szobában, a macska úgy értelmezi, mint egy zsákmányt, aki futni próbál és elrejtőzik. Mindez pedig arra ösztönzi őt, hogy levadássza a fényt. Az a tény, hogy ez pusztán egy kivetítés, nem nagyon számít, mert a lényeg a biológia: a macska szeme másképp kapcsolódik az agyához,mint az embereké, ez pedig érzékenyebbé teszi a mozgásra.

Hogyan látják a macskák a lézerfényt?

Van egy másik tényező is, amiért a macska szívesen üldözi lézerfényt, mégpedig az, hogy amint már írtuk, ők másképp érzékelik a mozgást. Az okok megértéséhez segít, ha megnézzük, hogyan működik a macska szeme, és miben különbözik az emberi szemtől. A retina a szem egyik fő szerkezete, ami két kulcsfontosságú sejttípusból áll: pálcikákból és csapokból.

Előbbi a gyenge fényben való látásért és a mozgás érzékelésért felel, míg a csapok segítségével érzékeljük a színeket. Az emberi szemnek több csapja van, mint pálcikája, ami azt jelenti, hogy színesben látjuk a világot. Ezzel szemben a macskáknak több pálcikájuk van, mint csapjuk, így bár nem látják a színeket, viszont a legapróbb mozdulatokat is észreveszik. Valószínűleg ebben rejlik a lézerfény legfőbb vonzereje is: a mozgás rendkívül csábító a macska számára, és már az is felkelti a figyelmét, ha stabilan tartod, de közben enyhén megremeg a kezed.

Tényleg árthat nekik a lézerfény?

Amint írtuk, erről nincs egyöntetű véleménye a tudósoknak, sokan viszont ellenzik ezt a fajta játékot, mondván pszichésen megterhelő lehet kedvencünknek, hiszen valami olyasmit igyekszik elkapni, ami nem lehetséges, így akár neurózis kockázata is fennállhat. Megint mások azonban cáfolják ezt, mivel a macska a többi játékát is levadássza, amiket szintén nem tud megölni, de láthatóan ez nem zavarja. Az előfordulhat, hogy egy cica annyira rákattan, hogy gazdájának korlátokat kell felállítania, ám egy átlagos macskánál a lézerfény valójában biztosítja a szükséges mentális és fizikai ingerlést.

Vajon Miért üldözi A Macska A Lézerfényt
Miért üldözi a macska a lézerfényt? (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Így játsszatok biztonságosan a lézerfénnyel

Ne világíts közvetlenül a macska szemébe: még a játéklézerek is hihetetlenül erős fényt bocsátanak ki, így nem szabad közvetlenül az állatra (vagy önmagadra) világítani. Ha így teszel, látási problémákat és/vagy szemsérülést okozhatsz kedvencednek és magadnak is. Emellett biztosíts cicádnak többféle játékot: ha a lézer a cica egyetlen játéklehetősége, akkor valószínűbb, hogy idővel frusztrált lesz. Győződj meg róla, hogy sok más tárgyhoz is hozzáférhet vadászat és játék céljából, beleértve a macskamentával kibélelt játékokat is.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix